Search
Close this search box.

Započela akcija „Spašavanje vodozemaca na prometnici Koprivnica – Đelekovec u 2023. godine“

Postavljanjem zaštitnih ograda na prometnici Koprivnica – Đelekovec, dana 15. ožujka 2023. godine započela je akcija „Spašavanje vodozemaca na prometnici Koprivnica – Đelekovec u 2023. godine”. U akciji koju je organizirala i koordinirala Javna ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije (u daljnjem tekstu: Javna ustanova) sudjelovalo je 28 učenika trećih i četvrtih razreda Gimnazije „Fran Galović” Koprivnica. Na samom početku sudionike akcije i njihove profesore prigodnim riječima pozdravio je zamjenik župana Ratimir Ljubić, te pohvalio njihovu zainteresiranost za očuvanje prirode i sudjelovanje u akcijama koje mogu tome pridonijeti. U ime Javne ustanove sudionike je pozdravila ravnateljica Željka Kolar. Napomenula je da je ovogodišnja akcija spašavanja vodozemaca na prometnici Koprivnica – Đelekovec samo nastavak višegodišnje suradnje Javne ustanove i Gimanzije „Fran Galović” Koprivnica. Također je pohvalila suradnju s Općinom Koprivnički Ivanec koja se ove godine pridružila akciji, te je uz njenu pomoć odvezeno i zbrinuto smeće i otpad koje su učenici sakupili na lokaciji akcije.

Zaštitne ograde postavljene su uz lijevu stranu prometnice Koprivnica – Đelekovec i to u dužini od cca 1 kilometar. Ogradu čine cca 30 centimetra visoke onduline ploče koje su vodoravno postavljenje jedna uz drugu, te pričvršćene metalnim, zaobljenim šipkama zabijenima u tlo. Uz ploče na razmaku od cca 10 metra iskopane su rupe u koje su stavljene kante koje služe da u njih padaju žabe, koje će se nakon toga prenositi preko ceste u baru.

Žabe su divlje životinje koje spadaju u skupinu vodozemaca, a vodozemci su jedna od najugroženijih skupina životinja na Zemlji. Razlog njihove ugroženosti je nestajanje, degradacija i fragmentacija staništa te nepoželjne ljudske aktivnosti u okolišu. Njihova temperatura tijela ovisi o temperaturi okoline, te stoga one zimi hiberniraju zakopane u zemlji, mulju ili sakrivene pod lišćem. Dolaskom viših temperatura oko 15 °C žabe postaju aktivne i kreću na parenje, te migriraju do mrjestilišta koje čini vodeno stanište u koje žabe polažu svoja jaja. Stoga je lokacija prometnice Koprivnica – Đelekovec, gdje je s jedne strane ceste šumsko stanište, a s druge strane vodeno stanište, mjesto koje je žabama vrlo interesantna lokacija za razmnožavanje. Međutim, njihov prelazak preko te vrlo frekventne prometnice je opasan, te brojne žabe bivaju pregažene od strane brojnih vozila koja njome prolaze.

Kako bi se pridonijelo očuvanju barem jedne vrste vodozemaca, u ovom slučaju žaba, koji su inače i dobri indikatori bioraznolikosti, važni članovi hranidbenog lanca, te korisne životinje i za dobivanje brojnih vrsta lijekova i ove godine provodi se akcija njihova spašavanja.

Spomenuta akcija odvijati će se tijekom mjeseca ožujka i travnja, a njeno trajanje ovisiti će o vremenskim prilikama i temperaturi zraka.

Da se uključe u nastavak akcije „Spašavanje vodozemaca na prometnici Koprivnica – Đelekovec u 2023. godine”, odnosno identifikaciju, prebrojavanje i prijenos u kante upalih žaba preko ceste u baru pozvani su svi zainteresirani, a sve informacije o uključivanju u akciju dostupni su ovdje.

Facebook
Twitter
LinkedIn