Search
Close this search box.

U Područnoj školi Velika Mučna Javna ustanova održala edukativnu radionicu o bioraznolikosti Koprivničko-križevačke županije

Kako bi se učenici što bolje upoznali s bioraznolikosti i zaštićenim područjima Koprivničko-križevačke županije predstavnice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije (u daljnjem tekstu: Javna ustanova), dana 27. studenog 2023. godine održale su edukativnu radionicu u Područnoj školi Velika Mučna. Na radionici je prisustvovalo četrdesetak učenika od 1. do 4. razreda i njihovih nastavnika i to iz područnih škola Velika Mučna, Mala Mučna, Veliki Botinovac i Srijem koje su u sastavu Osnovne škole Sokolovac. Kroz prezentaciju predstavnice Javne ustanove učenicima su predstavile zaštićena područja i područja ekološke mreže Natura 2000 koja se nalaze na teritoriju Koprivničko-križevačke županije. Posebno su se osvrnule na dva zaštićena područja i to na najstarije zaštićeno područje Posebni geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci, te na najveće zaštićeno područje u Koprivničko-križevačkoj županiji Regionalni park Mura-Drava. Tom prezentacijom učenici su imali prilike saznati više o flori i fauni pojedinog zaštićenog područja. Naučili su da na području Posebnog geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci osim biljnih vrsta poput vlasulje bradice, sivkaste gladice, pješčarskog trputca, majčine dušice i drugih, žive crni cjevasti pauk, ali i kukci poput mravljeg lava, nosate šaške, danje medonjice, solitarnih pčela, ali i tko je sve čest gost postavljenog „Hotela za kukce“. Osim toga prezentirana su im staništa brojnih vrsta ptica koje su ujedno i ciljne vrste područja uz rijeku Dravu, a to su bregunica, vodomar, čigre, crna i bijela roda, orao štekavac i druge.  Također su saznali nešto više i o drugim životinjskim vrstama Regionalnog parka Mura-Drava o šišmišima, vretencima, ribama i vidri, te kako živi dabar i zašto gradi brane. Osobito im se svidjela legenda o Dravskom vodenjaku, te priča o ispiranju zlata.
Na kraju prezentacije uslijedio je praktičan dio u kojem su učenici imali prilike slagati edukativnu slagalicu, vidjeti različite modele leptira i vretenaca, te ostale edukativne materijale koje je za njih pripremila Javna ustanova.

Facebook
Twitter
LinkedIn