Search
Close this search box.

U okviru aktivnosti Projekta coop MDD uspostavljena prva Škola uz rijeku u Koprivničko-križevačkoj županiji

U okviru brojnih aktivnosti koje je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije provela u sklopu projekta Transboundary Management Programme for the planned 5-country Biosphere Reserve “Mura-Drava-Danube” (coop MDD) je i uspostava prve Škole uz rijeku Koprivničko-križevačke županije. Ta škola uspostavljena je na području ušća Mure u Dravu kod Legrada.

Njen cilj je poboljšati razinu edukacije o potrebi i važnosti zaštite prirode, očuvanjem bioraznolikosti flore, faune, krajobraza, te tradicijske baštine riječnog područja Drave i Mure u Koprivničko-križevačkoj županiji pa i šire. Također ona je jedna od kockica velike mreže Škola uz rijeku koje su partneri iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske u sklopu projekta coop MDD uspostavili u svojim zemljama, te je jedina škola uz rijeku uz dvije rijeke i to uz Muru i Dravu.

S obzirom da je jedan od ciljeva projekta coop MDD uspostava strateškog operativnog okvira za prekogranično upravljanje, zaštitu i očuvanje prirode riječnih koridora Mure, Drave i Dunava u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Srbiji, te podizanje svijesti šire javnosti o potrebi prekogranične zaštite prirode odabrana je lokacija prve Škole uz rijeku u Koprivničko-križevačkoj županiji, uz dvije rijeke Muru i Dravu, a koja se nalazi u višestruko zaštićenom području koje je unutar Regionalnog parka Mura-Drava, dio Natura 2000 područja, te je i sastavni dio prekograničnog UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Za potrebe uspostave škole uz rijeku u Koprivničko-križevačkoj županiji izrađen je lokalni akcijski plan za područje uz ušće Mure u Dravu i njegovu okolicu. On je dao pregled bioraznolikosti te smjernice za edukaciju djece predškolske i školske dobi te ostalih skupina posjetitelja, koji posjećuju to zaštićeno područje. U sklopu projekta također je nabavljena oprema za provođenje edukacije na terenu, te izradu i prezentaciju edukativnih sadržaja koji su usklađeni s nacionalnim kurikulmima (radnih listića, bojanki i drugih materijala). Školu uz rijeku Koprivničko-križevačke županije čini sjenica koja uz postavljene klupe služi kao učionica na otvorenome, uz nju su postavljeni i informativno-edukativni elementi (informativno-edukativne ploče, putokazi, zastava, edukativno-informativni šesterokut i drugo), a sve s ciljem promocije izuzetne biološke i krajobrazne raznolikosti riječnog područja Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Službeno otvorenje prve Škole uz rijeku u Koprivničko-križevačkoj županiji održano je 22. svibnja u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. Otvorenju su prisustvovali predstavnici Koprivničko-križevačke županije i to župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, županijski pročelnici, načelnici općina, ravnatelji škola i predstavnici turističkih zajednica s područja županije, kao i predstavnici važnih dionika u tom zaštićenom području te predstavnici nekoliko projektnih partnera u projektu coop MDD. U sklopu otvorenja Škole uz rijeku Koprivničko-križevačke županije sudionici otvorenja posjetili su i njenu lokaciju te izrazili zadovoljstvo realiziranim aktivnostima i postavljenim sadržajima na samom terenu. Nakon toga i brojni vrtići, škole, ustanove koje rade s djecom s posebnim potrebama i odrasle grupe posjetitelja iskazale su interes za prezentaciju aktivnosti i posjetu lokaciji Škole uz rijeku Koprivničko-križevačke županije na području ušća Mure u Dravu kod Legrada, te su za njih održane aktivnosti edukacija na terenu.

S obzirom da je svrha ovog projekta, koji s ukupnim proračunom projekta od preko dva milijuna eura traje do 30. lipnja 2019. godine, očuvanje i zaštita prirodne baštine područja prekograničnog UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i njegovog sastavnog dijela koji čini i Regionalni park Mura-Drava, kroz suradnju 11 projektnih partnera iz pet zemalja i uz financijsku potporu i sufinanciranje od strane fondova Europske unije u sklopu Programa Interreg Dunav, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, koja je jedan od partnera u projektu, završiti će planirane aktivnosti koje će biti jedna od stepenica u nastojanju da se stvore i implementiraju novi elementi u globalne smjernice za zaštitu prirode ne samo na području Koprivničko-križevačke županije, već i šire.

Svi koji žele posjetiti Školu uz rijeku Koprivničko-križevačke županije, koristiti njene brojne edukativne mogućnosti i edukativno-interpretativne materijale, te više saznati o prirodnim vrijednostima zaštićenog područja Regionalnog parka Mura-Drava i Natura 2000 područja, koje je i dio Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, te ovaj vrijedni riječni ekosustav koji čini i ušće Mure u Dravu, mogu se obratiti u Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.

standard logo image - coop MDD

004-001

010203

0607091112

Facebook
Twitter
LinkedIn