Search
Close this search box.

Skupine Žireki i Krijesnice iz dječjeg vrtića „Tratinčica“ posjetili Posebni geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci

Djeca iz skupine Žireki i Krijesnice iz Dječjeg vrtića „Tratinčica“ dana 15. travnja 2024. godine posjetili su posebno zaštićeno područje Posebni geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci. Na tom području dočekale su ih djelatnice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije koje su im održale edukativnu radionicu. Na radionici djelatnice Javne ustanove upoznale su ih sa bogatom bioraznolikosti i krajobraznom raznolikosti posebnog rezervata, kao i Natura 2000 područjem Đurđevački peski. Djeci su također dane informacije i o tome kako su nastali pijesci, tko ih je i na koji način smirio, te zbog čega su oni specifični ne samo u Podravine, već i mnogo šire. Obilaskom posebnog rezervata pažnju im je privukao poseban hotel koji služi za boravak različitih vrsta kukaca. Saznali su kako hotel za kukce ima različite vrste soba ovisno o tome koja vrsta boravi u njima (pčele, mravi, leptiri, pauci i dr.). Daljnjim obilaskom rezervata i šetnjom po poučnoj stazi upoznali su brojne biljne i životinjske vrste koje žive na tom području, a osobito im se svidjela priča o mravljem lavu i crnom cjevastom pauku koji svoj dom grade u jamicama u pijesku. Također šetnjom po poučnoj stazi uz brojne informativno-edukativne table mogli su vidjeti i opipat neobične točkaste table za koje im je objašnjeno da su namijenjene slijepim i slabovidnim osobama.
Dolaskom do najviše točke u Posebnom geografsko-botaničkom rezervatu Đurđevački pijesci djeca su mogla vidjeti do kuda se on prostire, te čime sve obiluje.
Na kraju radionice iako puni pijeska djeca su se vratila u svoj autobus kako bi dalje nastavili svoje putovanje.

Facebook
Twitter
LinkedIn