Search
Close this search box.

Održana terenska nastava za učenike OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci na području Regionalnog parka Mura-Drava

Ni kiša nije spriječila 41 učenika 6.c. i 6.d. razreda OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci da u okviru svoje terenske nastave posjete zaštićeno područje Regionalnog parka Mura-Drava. Učenici su obišli područje ušća Mure u Dravu u blizini Legrada i prvu Školu uz rijeku Koprivničko-križevačke županije koja se nalazi na tom području, a koju je Javna ustanova uspostavila u okviru projekta coopMDD. Pozdravnim riječima dočekala ih je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, Željka Kolar. Nakon pozdravnih riječi učenici su krenuli u šetnju edukativno-poučnom stazom gdje su dobili informacije o rijekama Muri i Dravi koje su dio zaštićenog područja Regionalnog parka Mura-Drava, te dio ekološke mreže Natura 2000 i to područja očuvanja značajna za ptice te područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove. Šetnjom edukativno-poučnom stazom i na postavljenim informativno-edukativnim tablama i oznakama uz nju učenici su imali prilike pročitati i saznati dodatne informacije o bioraznolikosti, flori i fauni tog višestruko zaštićenog područja koje je i sastavni dio od strane UNESCO-a proglašenog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između pet država, ali i invazivnim stranim vrstama koje prijete bioraznolikosti tog područja. Sklonivši se od kiše u promatračnicu/vidikovac i sjenicu škole uz rijeku upoznati su s kulturno-tradicijskom baštinom i običajima, te legendama vezanima uz to područje, ali i važnosti očuvanja tog višestruko zaštićenog područja.

Na kraju obilaska ravnateljica Javne ustanove je naglasila kako se bliži Dan zaštite prirode Republike Hrvatske i Međunarodni dan bioraznolikosti, a kojemu ovogodišnji slogan glasi: „Od dogovora do djelovanja. Obnovimo bioraznolikost“.

Ovo edukativno predavanje i prezentacija zaštićenog područja i njegovih vrijednosti je jedna u nizu aktivnosti kojom je Javna ustanova obilježila Dan zaštite prirode Republike Hrvatske i Međunarodni dan bioraznolikosti.

Facebook
Twitter
LinkedIn