Search
Close this search box.

Održana radionica „Očuvanje populacija čigri na rijeci Dravi u Koprivničko-križevačkoj županiji i utjecaj turističkih aktivnosti, osobito raftinga“

U okviru aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije i WWF Austrija dana 17. svibnja 2024. godine organizirale su radionicu „Očuvanje populacija čigri na rijeci Dravi u Koprivničko-križevačkoj županiji i utjecaj turističkih aktivnosti, osobito raftinga“. Radionici su prisustvovali ključni dionici i to: predstavnici Općina Legrad, Gola i Novo Virje, predstavnici Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, Turističke zajednice Dravski peski, turističke agencije Marbis d.o.o., Državnog inspektorata Republike Hrvatske, Zajednice športsko ribolovnih klubova Koprivnica, te provoditelji aktivnosti Rafting klub Koprivnica i Dravska avantura. Cilj radionice bio je prisutne upoznati sa potrebama očuvanja populacija čigri na rijeci Dravi, te raspraviti o potencijalnim pozitivnim i negativnim utjecajima koje razne turističke aktivnosti, osobito rafting, mogu imati na čigre, kao i na druge strogo zaštićene vrste ptica, te druge sastavnice prirode na tom području. U uvodnom dijelu predstavnica Javne ustanove prisutne je upoznala s vrijednostima rijeke Drave, te njenim zaštićenim i Natura 2000 područjima u Koprivničko-križevačkoj županiji. Istaknula je kako je rijeka Drava jedna od posljednje sačuvanih polu prirodnih vodotoka u Srednjoj Europi koja obiluje velikom bioraznolikosti i krajobraznom raznolikosti, kao i geološkom raznolikosti i kulturno-tradicijskom baštinom zbog čega je njena važnost za zaštitu prepoznata na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini. Glavni naglasak radionice dan je na čigre o kojim su daljnje predavanje održale predstavnice WWF Austrija. U svom predavanju informirale su dionike o važnost očuvanja čigri i koji su potencijalni utjecaji turističkih aktivnosti na čigre, te druge sastavnice prirode na rijeci Dravi.
Na kraju radionice uslijedila je rasprava u kojoj su svi prisutni dionici imali prilike dati svoje mišljenje, komentare i prijedloge, te koje mjere bi trebalo poduzeti kako bi utjecaj turističkih i/ili rekreacijskih aktivnosti na rijeci Dravi bio što manji na ugrožavanje vrsta i njihovih staništa.

Facebook
Twitter
LinkedIn