Search
Close this search box.

Održan 3. sastanak Suradničkog vijeća Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u Koprivničko-križevačkoj županiji

Dana 18. prosinca 2023. godine u organizaciji i koordinaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije održan je 3. po redu sastanak Suradničkog vijeća Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u Koprivničko-križevačkoj županiji.
Na početku sastanka ravnateljica Javne ustanove i predsjednica Suradničkog vijeća, Željka Kolar pozdravila je sve prisutne te ih upoznala s dnevnim redom sastanka. Nakon toga održala je prezentaciju pod nazivom „Invazivne strane vrste“ u kojoj je prisutne informirala o tome što su to invazivne strane vrste, koji su njihovi putevi unosa, koje vrste izazivaju zabrinutost za EU, te koje vrste su zabilježene na teritoriju Republike Hrvatske, a koje na teritoriju Koprivničko-križevačke županije. Isto tako svim prisutnima je objasnila kako treba postupati s invazivnim stranim vrstama, te ukoliko se uoče na koji način je moguće prijaviti njihovo opažanje. Nakon prezentacije o invazivnim stranim vrstama predstavnica Javne ustanove Marta Lenac održala je prezentaciju u kojoj je ukratko predstavila projekt LIFE RESTORE for MDD u kojemu je Javna ustanova jedan od partnera. Glavni ciljevi tog projekta su očuvanje i obnova poplavnih šuma u NATURA 2000 područjima EU uz rijeke Muru, Dravu i Dunav, sprječavanje njihove degradacije, očuvanje prioritetnih stanišnih tipova, te podizanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja zaštićenih područja i šumskih ekosustava.
Poslije održanih prezentacija pod točkom pitanja i prijedlozi svi prisutni imali su mogućnost dati svoja mišljenja, komentare i prijedloge, ali i podijeliti svoja iskustva vezana uz invazivne strane vrste. Tako su kroz raspravu svoja mišljenja i primjere iskustva dali predstavnici Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Jedinica lokalnih samouprava, te predstavnik Zajednice športsko ribolovnog kluba Koprivnica u kojima su svi naglasili kako su svjesni problematike vezane uz invazivne strane vrste kao i njihovim sve većim širenjem, ali i njihovim teškim načinima uklanjanja. Također su obećali da će i u svoje institucije prenijeti informacije o invazivnim stranim vrstama, te se što više moguće uključiti u njihovo uklanjanje i sprječavanje njihova širenja.

Facebook
Twitter
LinkedIn