Search
Close this search box.

Održane trening-radionice o uključivanju dionika u planiranje upravljanja zaštićenim prirodnim vrijednostima

 

            Svi U sklopu europskog projekta NATREG održane su dvije trening-radionice i to 01. lipnja 2011. godine u Koprivnici i 02. lipnja 2011. godine u Osijeku. Radionice je organizirao Regionalni centar zaštite okoliša (REC) – Ured u Hrvatskoj za projektnog partnera
projekta NATREG Regionalni centar za okolje – podružnica Ljubljana iz Slovenije u suradnji s hrvatskim NATREG partnerima Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije i Zavodom za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije uz potporu Ministarstva kulture. Sudionici održanih trening-radionica bile su: županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, županijski zavodi za prostorno uređivanje, županijski upravni odjeli za zaštitu okoliša i prostorno uređenje i gradnju, nevladine udruge i inspekcijske službe zaštite prirode.

 

Sve sudionike trening-radionice u Koprivnici pozdravio je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota koji je svimDarko_Sobota prisutnima zaželio uspješan rad na trening-radionici. Prisutnima se obratila predstavnica Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu prirode Mirna Bojić koja je pohvalila projektne partnere iz Hrvatske te dosadašnje rezultate NATREG projekta. Irena Brnada predstavnica Regionalnog centra zaštite okoliša (REC) – Ured u Hrvatskoj pojasnila je svrhu radionice te pozitivnim ocijenila angažman i aktivnosti hrvatskih partnera u projektu NATREG.

Ciljevi trening-radionice su bili jačanje kapaciteta hrvatskih ustanova osobito javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i županijskih zavoda za prostorno uređenje u procesima uključivanja dionika u procese planiranja i upravljanja u zaštiti prirode.

U okviru programa trening-radionica  predstavnik Zavoda za zaštitu prirode Republike Slovenije predstavio je NATREG projekt s osvrtom na aktivnosti i iskustva ne samo u Hrvatskoj već i na međunarodnoj razini. Provedbu projekta NATREG u Hrvatskoj predstavio je predstavio Mladen Matica iz Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije. O uključivanju javnosti i dionika u projekt NATREG na Hrvatskom pilot području koje je predloženo u okviru NATREG projekta Regionalnom parku Mura-Drava u Koprivničko-križevačkoj županiji govorila je Željka Kolar iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije. Predstavnici Državnog zavoda za zaštitu prirode osvrnuli su se na hrvatsku praksu uključivanja dionika u zaštitu prirode, a predstavnice REC Slovenije prezentirale su smjernice za praktičnu primjenu uključivanja dionika u planiranje upravljanja zaštićenim područjem, te navedene smjernice potkrijepile dobrom praksom na primjeru Studije slučaja Pohorje u Sloveniji.

Time su se sudionici trening-radionica upoznali sa načinima i problematikom uključivanja lokalne zajednice, te su dobili mnoge korisne savjete, pristupe i ideje koje će kasnije moći primjenjivati u svom radu.

U praktičnom dijelu radionice akcijskim planiranjem sudionici su analizom situacije i okruženja u upravljanju zaštićenim vrijednostima mapirali i definirali dionike, prepoznavali područje rada i interese te planirali načine sudjelovanja dionika u radu javnih ustanova u zaštiti prirode u procesu upravljanja zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Trening-radionice su završile s pozitivnim zaključcima i od strane organizatora ali i samih sudionika koji su korisnim ocijenili stečena znanja i vještine.

GregorMladenKolarDZZPMilenaPrakticni_dio

 

Facebook
Twitter
LinkedIn