Search
Close this search box.

Održana početna konferencija EU Interreg projekta „coop MDD“

standard logo image - coop MDD

Početna konferencija projekta „coop MDD” u kojem Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije sudjeluje kao jedan od 9 partnera s područja planiranog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, održana je u Noskovcima od 28. veljače do 2. ožujka 2017. godine. Taj projekt provodi se u sklopu programa Interreg Danube Transnational Programme. Aktivnosti projekta planiraju se provoditi na području 5 europskih zemalja i to: Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije.

Ukupni budžet projekta je 2.154.000,00 eura, a omjer sufinanciranja je 85 % EU, a 15 % partneri. Vrijeme provedbe projekta je 2,5 godine, a planiran završetak je 30. lipanj 2019. godine.

Nositelj projekta je Međunarodni fond za zaštitu prirode, Ured Austrija (WWF Austrija), a ostali projektni partneri su: Državni ured Styria, Odjel za zaštitu prirode (Austrija), Institut za zaštitu prirode (Slovenija), Općina Velika Polana (Slovenija), Javne ustanove za zaštitu prirode Koprivničko-križevačke županije, Virovitičko-podravske županije i Osječko-baranjske županije (Hrvatska), NP Balathon felvideki (Mađarska), WWF Adria (Hrvatska), Vojvodina šume (Srbija) i Institut za zaštitu prirode Vojvodine (Srbija).

Projekt podupiru: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva, zaštite prirode i upravljanja vodama, Ured za nacionalne parkove, očuvanje prirode i zaštitu vrsta (Austrija), DANUBEPARKS (Austrija), Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog planiranja (Slovenija), Javna ustanova za zaštitu prirode Varaždinske županije (Hrvatska), Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda (Hrvatska), Park prirode Kopački rit (Hrvatska), Grad Sombor (Srbija), UNESCO Regionalni ured (Italija), Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav (Austrija), Euro Natur Fondation (Njemačka).

Osnovni cilj projekta je uskladiti prakse upravljanja u zaštićenim područjima između 12 zaštićenih područja u pet zemalja unutar predloženog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav s ciljem održivog upravljanja, prezentacije i promocije područja koje će kada bude proglašeno na području svih 5 zemalja biti najveće zaštićeno područje u Europi.

U svakoj od zemalja partnera odabrana su pilot područja na kojima će se provoditi aktivnosti. Planiraju se izraditi akcijski planovi, koji će imati prekogranični učinak, a aktivnostima projekta žele se osigurati preduvjeti za bolju suradnju između institucija koje upravljaju područjem predloženog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i njegovih dionika. Svi partneri provodit će i promotivno edukativne aktivnosti, razvijajući programe za mlade zajedničkog naziva River Schools. Također se želi razviti sustav koji će omogućiti jačanje kapaciteta upravljanja kako bi se povećala svijest javnosti o vrijednosti i važnosti očuvanja prirode i njenih posebno vrijednih područja.

Aktivnosti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije usmjerene su na istraživanje, inventarizaciju staništa, flore i faune riječnog područja Mure i Drave koje je višestruko zaštićeno područje kojim Javna ustanova upravlja i koje je dio Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Također se planira izrada Akcijskog plana za to područje te u suradnji sa svim partnerima sudjelovanje u izradi Akcijskog plana za cijelo projektno područje. Osim toga predviđene su i brojne informativno edukativne aktivnosti s ciljem prezentacije i promocije izuzetne biološke raznolikosti te prirodnih vrijednosti i važnosti očuvanja područja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, kao i razvoj dodatnih edukativnih programa kroz zajednički dio projekta nazvan River Schools.

Za više informacija o projektu sufinanciranim sredstvima Europske unije (ERDF, IPA) posjetite web stranicu projekta.

coop MDD kick-off

IMG 6046IMG 6054 martaPrvi koordinacijski sastanak zaštićenih područja u TBR MDDPrvi koordinacijski sastanak zaštićenih područja u TBR MDD 02

Facebook
Twitter
LinkedIn