Search
Close this search box.

Održan INFO DAN PROJEKTA coop MDD i prezentacija projekata vezanih uz rijeku Dravu

standard logo image - coop MDD

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije kao jedan od partnera projekta Transboundary Management Programme for the planned 5 country Biosphere Reserve “Mura-Drava Danube” (coop MDD) dana 29. studenoga 2018. godine, u prostorijama Koprivničko-križevačke županije organizirala je održavanje Info dana projekta coop MDD kao i prezentaciju projekata vezanih uz rijeku Dravu. Cilj održavanja Info dana projekta coop MDD je bilo informiranje šire javnosti i lokalnih dionika o tom projektu i njegovim aktivnostima.

Brojne prisutne je u ime Koprivničko-križevačke županije pozdravio zamjenik župana Ratimir Ljubić, a u ime Javne ustanove ravnateljica Željka Kolar.

Ravnateljica Kolar predstavila je projekt coop MDD na kojemu je partner Javna ustanova, a svrha mu je očuvanje prirodne baštine područja prekograničnog UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, čiji je sastavni dio i Regionalni park Mura-Drava. Među ciljevima projekta je i uspostava strateškog operativnog okvira za prekogranično upravljanje, zaštitu i očuvanje prirode riječnih koridora Mure, Drave i Dunava u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji, sufinanciran je od strane fondova Europske unije u sklopu Programa Interreg Dunav, traje do lipnja 2019. godine i ima ukupni proračun preko 2 milijuna eura. U sklopu projektnih aktivnosti Javna ustanova izraditi će uspostaviti Riječnu školu u Koprivničko-križevačkoj županiji za čije će se potrebe izraditi lokalni akcijski plan za područje uz ušće Mure u Dravu i njegovu okolicu. On će dati pregled bioraznolikosti te smjernice za edukaciju posjetitelja u tom području. Također je planirana i nabava opreme za izradu i prezentaciju edukativnih sadržaja, izgradnja vidikovca, te postavljanje edukativno-informativnih elemenata koji će unaprijediti promociju izuzetne biološke i krajobrazne raznolikosti riječnog područja Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Nakon toga održane su brojne prezentacije o projektima koji su provedeni ili se provode vezano za rijeku Dravu. Vladimir Šadek predstavio je projekt „Amazon of Europe Bike Trail” u kojem je jedan od 15 partnera i Koprivničko-križevačka županija.

Javna ustanova još je predstavila projekte „DRAVA LIFE-Integrated River Management”, „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad” i „Three Rivers=One Aim”, županijski Zavod za prostorno uređenje predstavio je „SEE River”, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije projekt „DRAVA-GASTROLOBBY”, koprivnička Gimnazija „Fran Galović” projekt „Alohtone vrste Drave”. Projekt koordinator Goran Šafarek govorio je o projektu „Inventarizacija gnijezdećih kolonija ptica na sprudovima i strmim obalama u području Regionalnog parka Mura Drava u Koprivničko-križevačkoj županiji”, Zavod za ornitologiju HAZU projekt „Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave-ČIGRA”, Osnovna škola Legrad projekt „JOLLIZ!” Osnovna škola Gola projekt “DRAVA”, Općina Legrad projekt „Two Rivers=One Goal” te Zlatko Moškon iz Drava dokumentacijskog centra projekt „Općina Gola-Drava turistička plovidba”.

Tim prezentacijama kao i raspravom u kojoj su sudjelovali svi sudionici info dana željelo se ukazati na brojne mogućnosti povezivanja s aktivnostima koje se provode u projektu coop MDD te dodatno prezentirati prirodnu vrijednost i bogatu bioraznolikost tog riječnog područja.

IMG 7171IMG 7182IMG 7190IMG 7192

IMG 7210IMG 7233IMG 7249IMG 7258IMG 7260IMG 7260IMG 7332IMG 7327IMG 7335

 

Facebook
Twitter
LinkedIn