Search
Close this search box.

Obilježen 22. svibanj Dan zaštite prirode Republike Hrvatske i Međunarodni dan bioraznolikosti

Kao spomen na 22. svibnja 1992., datum usvajanja teksta Konvencije o bioraznolikosti čiji je cilj povećanje  razumijevanja i naglašavanje  važnost bioraznolikosti, Ujedinjeni Narodi su 1993. godine proglasili  taj dan kao Međunarodni dan bioraznolikosti. Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima očuvanja bioraznolikosti i unaprjeđenja zaštite prirode, pa je tako odlukom Hrvatskog sabora iz 2003. godine, odlučeno da se upravo 22. svibnja obilježava i kao  Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Ove godine taj dan obilježen je pod geslom „Od dogovora do djelovanja: Obnovimo bioraznolikost“.

Takvo geslo odabrano je kako bi se upozorilo da je  u svijetu i  na globalnoj razini kao posljedica klimatskih promjena i degradacije ekosustava oko milijun vrsta pod prijetnjom izumiranja. Kako bi se to bar donekle ublažilo u prosincu 2022. godine usvojen je novi Globalni okvir za bioraznolikost iz Kunminga i Montreala koji ukazuje da je potrebno  voditi brigu o  smanjenju rizika od zagađenja iz svih izvora, uključujući pesticide i štetne kemikalije, osigurati održivo upravljanja poljoprivrednim, ribarskim i šumarskim područjima, zaštititi 30 posto svjetskog kopna i mora, obnoviti 30 posto degradiranih ekosustava kao i poduzeti hitne mjere za zaštitu vrsta i genetske raznolikosti.

Bez obzira na činjenicu što je Hrvatska spada u članice EU u kojima je priroda dosta očuvana,  utvrđeno je da je u njoj 46 posto vrsta u nepovoljnom stanju i da je  to rezultat klimatskih promjena, degradacije i uništavanja staništa, prekomjerne eksploatacije, zagađenja,  te brojnih drugih nepovoljnih ljudskih aktivnosti kao i  širenja invazivnih stranih vrsta koje često djeluju sinergijski, destabiliziraju ekosustave i mogu rezultirati nepovratnim promjenama. također predstavlja veliku prijetnju za staništa i bioraznolikost.

Kako bi upozorila i informirala širu javnost o opasnosti i negativnom utjecaju  koji za staništa i bioraznolikost predstavljaju invazivne strane vrste u povodu Dana zaštite prirode Republike Hrvatske i Međunarodnog dana bioraznolikosti Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije ove godine u izlog knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ u Koprivnici postavila je plakat na kojem su slikom i riječima prezentirane invazivne strane vrste, dane informacije o njima, opasnostima koje one predstavljaju te mogućnostima prijave uočavanja tih vrsta kao i načinima njihovog uklanjanja te mogućnostima sprječavanja njihovog širenja. Također, upriličeni su i brojni obilasci skupine školske djece na zaštićena područja, te prezentacija i informiranje tih skupina o invazivnim stranim vrstama uočenim na tim područjima.  

Facebook
Twitter
LinkedIn