Search
Close this search box.

Javna ustanova sudjelovala u akciji Zelena čistka

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Općinom Legrad, Ekološkom udrugom Legrad, te Lovačkom udrugom „Kuna“ Legrad zajednički je organizirala akciju čišćenja, uklanjanja i sakupljanja smeća i otpada u okviru Zelene čistke. Akcija je provedena 20. travnja 2024. godine u dijelu zaštićenog područja Regionalnog parka Mura-Drava na području Općine Legrad u blizini ušća Mure u Dravu, koje je ujedno i područje ekološke mreže Natura 2000, važno za očuvanje ptica, vrsta i stanišnih tipova, te je i sastavni dio Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.
Aktivnosti su započele oko 9 sati okupljanjem svih sudionika kod Lovačkog doma u Legradu. U akciji su uz djelatnice Javne ustanove sudjelovali brojni lovci iz Lovačke udruge „Kuna“ Legrad, članovi Eko udruge Legrad, djelatnici Općine Legrad i komunalnog poduzeća Lekom grad d.o.o, učenici i djeca, te brojni drugi zainteresirani mještani s područja Općine Legrad. Nakon kratkih pozdravnih riječi organizatora sudionici akcije podijeljeni su u nekoliko grupa, te su krenuli na razne lokacije provedbe aktivnosti Zelene čistke.
Jedna od grupa u kojoj su bile i djelatnice Javne ustanove, te lovci Lovačke udruge „Kuna“ Legrad koja ujedno i provodi Program zaštite divljači za Posebni ornitološki rezervat „Veliki Pažut“ za razdoblje 2022. do 2032. uputila se na lokaciju u blizini ušća Mure u Dravu. Tamo su očistili područje oko promatračnica i prve „Škole uz rijeku Koprivničko-križevačke županije“, područje uz plažu Sip, te dio uz uspostavljenu poučnu stazu koja se nalazi na tom području.
Sav prikupljen otpad i smeće sudionici akcije odlagali su u za to predviđene vreće za smeće, koje su zatim utovaren u prikolice, te zbrinut na adekvatan način.
Spomenuta akcija Zelene čistke imala je za cilj osigurati čišći okoliš na posebno zaštićenom području i području ekološke mreže Natura 2000 u dijelu Regionalnog parka Mura-Drava, te je bila jedna od niza aktivnosti koju Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije organizira, suorganizira i provodi povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Facebook
Twitter
LinkedIn