Search
Close this search box.

Javna ustanova sudjelovala na prvom treningu za restauraciju rijeka u okviru projekta „LIFE RESTORE for MDD“

Predstavnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Marta Lenac, u razdoblju od 18. do 20. lipnja 2024. godine, kao član projektnog tima sudjelovala je na prvom treningu za restauraciju rijeka “Fit for MDD River Restoration Training” koji je održan u Nussdorf – Debantu u Austriji. Taj trening održan je u sklopu projekta LIFE RESTORE for MDD kojeg provodi 17 projektnih partnera, na 29 lokacija unutar područja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i to u Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije je jedan od partnera u projektu.
Trening se sastojao od predavanja i terenskog obilaska. Tijekom predavanja sudionici treninga dobili su informacije o zakonskim propisima koji reguliraju zaštitu voda i zaštitu prirode u pojedinim zemljama partnera. Također su im prezentirana osnovna načela obnove rijeke temeljena na “Setu alata za obnovu rijeka” (River Restoration Toolbox) koji je razvijen u okviru INTERREG lifelineMDD projekta. Na terenskom dijelu treninga sudionici su radili u grupama na zadacima koji su bili vezani za kartiranje staništa, morfologiju i hidrauliku rijeka, te su imali prilike obići primjere dobre prakse restauracije na rijeci Isel i rijeci Dravi.

Projekt je su-financiran sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili CINEA. Ni Europska unija ni CINEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Facebook
Twitter
LinkedIn