Search
Close this search box.

Djeca iz dječjeg vrtića „Tratinčica“ upoznali kukce Posebnog geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije je dana 13. lipnja 2023. godine za 39 djece iz skupina Bombončeki i Perlice Dječjeg vrtića „Tratinčica“ održala edukativnu radionicu o kukcima na području Posebnog geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci.  
Na početku radionice djeci su podijeljena povećala kako bi što bolje mogli uočiti razlike u kukcima koje će pronaći tijekom radionice. Zatim su se kao marljive pčelice zaputili prema „Hotelu za kukce“. Djeca su mogla vidjeti da su u njemu nastanjene solitarne pčele kao trenutni gosti, ali su doznali kako leptiri imaju posebne „sobe“ u hotelu s uzdužnim i poprečnim prorezima te se u njih sklanjaju za nevremena. Zanimljiva im je bila i priča o danjoj medonjici jedinom noćnom leptiru koji leti danju, a koji je i ciljna vrsta pješčanog staništa na području koje obuhvaća posebni rezervat. Nakon toga su leptirovim letom krenuli na poučnu stazu u potragu za mravljim lavom i ostalim kukcima koji obitavaju na ovom pješčanom staništu. Na poučnoj stazi su osim brojnih kukaca upoznali i neobično pismo kojim su ispisane neke od informativno-edukativnih tabli, a koje je namijenjeno slijepim osobama. Tijekom cijele radionice pratili su ih brojni leptiri no oni su ipak bili neuhvatljivi kukci koji bi se mogli promatrati povećalima. Nije ih bilo strah skakavca po imenu nosato strašilo, ali iako se svi boje pauka saznali su razlike između kukaca i paučnjaka te im je i crni cjevasti pauk ipak postao draži.
Ovaj izlet djeci je bio nagrada za najviše skupljenog otpada jer je skupina Bombončeki skupila najviše papira, a skupina Perlice najviše tekstila u svom vrtiću.
Bombončeki i perlice su tako osim specifičnog reljefa i staništa važnog za opstanak osebujne vegetacije pijesaka upoznali i pješčano stanište na kojem žive posebne vrste kukaca.

Facebook
Twitter
LinkedIn