Biolozi iz centra izvrsnosti Koprivničko-križevačke županije u posjeti Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

Kako bi se upoznali s radom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, te učili o invazivnim stranim vrstama koje najčešće susrećemo na području Koprivničko-križevačke županije, biolozi iz Centra izvrsnosti Koprivničko-križevačke županije sa svojom profesoricom gđom. Anom Rumek posjetili su Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije u njenom sjedištu na Florijanskom trgu u Koprivnici.

Nakon razgledavanja edukativne učionice koju je Javna ustanova oformila i opremila uz pomoć brojnih EU projekata koje je provodila, ravnateljica Javne ustanove održala je kratku prezentaciju o djelatnosti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, te o zaštićenim i Natura 2000 područjima kojima ona upravlja. Nakon toga za prisutne učenike održana je edukacija na temu invazivnih stranih vrsta. Kroz tu prezentaciju učenici su dobili informacije o tome što su to invazivne strane vrste, zašto su one opasne, te o Unijinom popisu na koji su stavljene invazivne strane vrste koje izazivaju zabrinutost u Europskoj uniji. Prezentirane su i neke od najčešćih invazivnih stranih vrsta s Unijinog popisa, a koje obitavaju na području Hrvatske te je stavljen poseban naglasak na one koje obitavaju na području Koprivničko-križevačke županije.

Na kraju su učenici dobili i informacije te naputak kako i gdje putem internetske stranice i mobilne aplikacije mogu više saznati o invazivnim stranim vrstama, te kako mogu prijaviti njihovo opažanje i pronalazak.

Facebook
Twitter
LinkedIn