Search
Close this search box.

Volonterima i zaposlenicima društava Crvenog križa iz cijele Hrvatske, održana terenska prezentacija o zaštićenim i Natura 2000 područjima, lociranim na teritoriju Koprivničko-križevačke županije

Na jezeru Šoderica u subotu, 22. listopada za više od 100 volontera i zaposlenika društava Crvenog križa iz cijele Hrvatske Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije održala je terensku prezentaciju o zaštićenim dijelovima prirode i područjima ekološke mreže Natura 2000, odnosno područjima kojima upravlja. Prvi dio prezentacije odvijao se uz jezero Šoderica, šetnjom po šetnici koja je izgrađena kroz projekt „Promicanje održivog razvoja i prirodne baštine Općine Legrad” u kojem je partner bila i Javna ustanova. Tijekom šetnje sudionici su imali prilike vidjeti brojne, uz rub šetnice postavljene informativno edukativne table i ploče, čiji sadržaj prezentira Regionalni park Mura-Drava i područje Šoderice, te njihovu biološku i krajobraznu raznolikost. Početna točka za šetnju bila je šesterokutna promatračnica/vidikovac postavljena na sjeveroistočnoj strani šetnice, a točka na kojoj je šetnja završila bila je lokacija promatračnice/vidikovca na sjeverozapadnoj strani šetnice.

S obje spomenute promatračnice/vidikovaca koje je Javna ustanova također izgradila u spomenutom Projektu, sudionici prezentacije imali su priliku bolje promotriti područje Šoderice i njegovu bioraznolikost.

Drugi dio prezentacije održan je prilikom vožnje solarnim čamcem po jezeru Šoderica. Na taj način sudionici prezentacije imali su priliku vidjeti djelić bogatstva biljnog i životinjskog vodenog svijeta Šoderice, kao i brojne ptice na okolnom drveću, malobrojnim otočićima, vodenoj površini te u sporadičnim brojnim trsticima. Ispričana im je i priča o povijesti Šoderice, njenom nastanku i postojećim planovima vezanim za njeno uređenje, korištenje i promidžbu.

Na kraju vožnje predstavnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar zahvalila je sudionicima prezentacije na iskazanom interesu za upoznavanje zaštićene prirode Koprivničko-križevačke županije, te napomenula da je područje Šoderice samo jedan njen djelić i da sva ostala zaštićena i Natura 2000 područja na teritoriju Koprivničko-križevačke županije vrijedi posjetiti i upoznati.

20221022 15132720221022 154637

Facebook
Twitter
LinkedIn