Search
Close this search box.

Održana terenska nastava za 70 učenika na području Regionalnog parka Mura-Drava i području Posebnog geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci

Sukladno iskazanom interesu za upoznavanjem zaštićenih i Natura 2000 područja u Koprivničko-križevačkoj županiji, dana 20.listopada 2022.godine, 70 učenika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije iz Osnovne škole Rovišće posjetilo je nekoliko destinacija unutar Regionalnog parka Mura-Drava i Posebni geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci.
Na tim područjima za njih je pod vodstvom djelatnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije održana terenska nastava. Ona je započela obilaskom jezera Šoderica. Uz edukativno predavanje šetnjom po šetnici i iz sadržaja edukativno-informativnih tabli postavljenih uz nju imali su prilike dobiti informacije o staništu i bioraznolikosti područja Šoderica. Saznali su da je to područje sastavni dio Regionalnog parka Mura-Drava, područja ekološke mreže Republike Hrvatske (Natura 2000 područja) važnog za očuvanje ciljnih vrsta ptica, staništa i divljih vrsta te je i sastavni dio od strane UNESCO-a proglašenog Biosfernog rezervata Mura-Drava-Dunav koji se proteže između pet država (Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Austrije i Srbije). Nakon šetnje učenici su imali priliku s vidikovca/promatračnice još jedanput promotriti čitavo područje Šoderice.
Nakon Šoderice terenska nastava nastavljena je na području ušće Mure u Dravu blizu Legrada. Tu su učenici dobili informacije o rijeci Dravi i Muri, njihovom specifičnom krajobrazu i bioraznolikosti te o važnosti zaštite i očuvanju tih rijeka.
Dio terenske nastave na tom lokalitetu održan je i u Prvoj školi uz rijeku u Koprivničko-križevačkoj županiji koju je Javna ustanova uspostavila u okviru projekta COOP MDD.
Nakon toga učenici su u pratnji svojih sedam nastavnika krenuli put Đurđevca te do Posebno geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci. Dolaskom na taj lokalitet od strane Javne ustanove dobili su informacije o zaštiti i važnosti tog lokaliteta, upoznati su s postupkom i načinom smirivanja tog pijeska, njegovim karakteristikama te specifičnoj flori i fauni koja tu raste i obitava.
Na kraju terenske nastave ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar zahvalila je na iskazanom interesu za upoznavanjem zaštićene prirode te je naglasila da postoje i mnoga druga zaštićena područja na teritoriju Koprivničko-križevačke županije koja vrijedi upoznati i posjetiti.

IMG 5443IMG 5480IMG 5564IMG 5575IMG 5592IMG 5599IMG 5683IMG 5754IMG 5789IMG 5779IMG 5783IMG 5810IMG 5832IMG 5859IMG 5868IMG 5887

Facebook
Twitter
LinkedIn