Search
Close this search box.

Održan 16. Skup stručnih službi javnih ustanova za zaštitu prirode Republike Hrvatske

Ovogodišnji skup stručnih službi sektora zaštite prirode Republike Hrvatske ove godine održan je od 05. do 07. listopada 2022. godine u mjestu Slano na području Dubrovačko-neretvanske županije. To je bio 16. skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže, a njegovi organizatori bili su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Zavod za zaštitu okoliša i prirode i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Cilj tog skupa bio je informiranje, razmjena iskustava i edukacija djelatnika javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže o novostima u zaštiti prirode, načinima provođenja djelatnosti zaštite prirode, obvezama koje treba provesti radi učinkovitije i ujednačenije zaštite, očuvanja i promicanja te održivog korištenja zaštićenih područja i područja ekološke mreže.

Osim toga sudionici Skupa imali su priliku razmijeniti znanja i iskustva u provedbi aktivnosti i rješavanju problema te uspostaviti nove kontakte za potencijalne buduće suradnje u aktivnostima s glavnim naglaskom na zaštiti i očuvanju zaštićenih prirodnih vrijednosti Republike Hrvatske.

Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Javne ustanove za zaštitu prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijane Miljas Đuračić, sudionicima Skupa obratili su se predstavnici lokalne i regionalne samouprave, te ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Aljoša Duplić, koji je i otvorio Skup.

Tijekom ovog trodnevnog skupa kroz ukupno 24 prezentacije sudionicima su prezentirane za javne ustanove važne aktivnosti u radu nadležnog ministarstva, dane su informacije za zaštitu prirode o aktualnim projektima i aktivnostima, edukativnim i interpretativnim sadržajima, rezultatima provedenih aktivnosti, te je prezentirano i nekoliko važnih i zanimljivih aktivnosti za sektor zaštite prirode u zaštićenim područjima kojima upravljaju javne ustanove – nacionalnih parkova, parkova prirode, županijske ili lokalne.

Održana je i panel diskusija Aktualac na tašte, u kojoj su na pitanja sudionika Skupa odgovarali Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode i Josip Hren, načelnik Sektora za zaštićena područja i ocjenu prihvatljivosti u Upravi za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Tijekom skupa za njegove sudionike organiziran je i terenski dio. Na terenu domaćini su predstavili dio svojih zaštićenih područja te je obiđen prvi posebni herpetološki rezervat Lokve u Majkovima, Posebni rezervat u moru Malostonski zaljev s pripadajućim područjima ekološke mreže Natura 2000. Nakon toga organiziran je obilazak Solane u Stonu, Jugoistočni dio poluotoka Pelješca, muzeja meda i vina, a održana je i gastro radionica na kojoj su sudionici Skupa imali prilike dobiti informacije o invazivnoj stranoj vrsti plavom raku (Callinectes sapidus), te njegovoj ulozi u gastro ponudi.

U ime Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Koprivničko-križevačke županije na Skupu su prisustvovale njene djelatnice Željka Kolar i Marta Lenac, te kroz formalni, ali i neformalni dio Skupa, usvojile i prikupile brojne vrijedne informacije i saznanja, te s kolegama iz brojnih drugih hrvatskih javnih ustanova za zaštitu prirode razmijenile iskustva za svoju zakonom propisanu djelatnost provedenih pojedinih aktivnosti, razmijenile iskustva o rješavanju pojedinih u radu nastalih problema te uspostavile nove kontakte važne za potencijalnu buduću suradnju u aktivnostima ili projektima vezanim za zaštitu i očuvanje zaštićenih prirodnih vrijednosti svoje županije, a i čitave Republike Hrvatske.

DSC 1756slano skup strucnih slubi zastita prirode 01-768x512

20221005 12222520221006 13274920221006 13414520221006 16375520221006 16415220221005 131029

 

Facebook
Twitter
LinkedIn