Search
Close this search box.

Međunarodni Dan rijeke Drave

S ciljem podizanja javne svijesti o potrebi očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti područja rijeke Drave i dravske regije na međunarodnoj razini, svake se godine 23. rujna obilježava kao Međunarodni dan rijeke Drave.

Ove godine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije taj dan obilježila je provođenjem brojnih aktivnosti, čija je svrha bila informirati javnost o prirodnim i kulturnim vrijednostima rijeke Drave kao jedne od posljednjih europskih nizinskih rijeka s očuvanom prirodnom dinamikom, te izuzetnom bioraznolikošću i krajobraznom raznolikošću koja je prepoznata i zaštićena ne samo na nacionalnoj već i na međunarodnoj razini.

Jedna od aktivnosti bila je sudjelovanje na okruglom stolu, odnosno panel-diskusiji, o rijeci Dravi koja je održana dana 23. rujna 2022. godine na području Art centra Ješkovo. Okruglom stolu prisustvovala su 22 sudionika i to predstavnici: Koprivničko-križevačke županije, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije i njenog upravnog vijeća, Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, Turističke zajednice područja Središnja Podravina, Općine Gola, Općine Molve, Općine Virje, Hrvatskih šuma, Edukacijsko-rekreacijskog centra zDrava, Zajednice športsko ribolovnih klubova Đurđevac, Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije (PORA), Udruge „Prekodravski zvon”, Udruge „Uzor Hrvatske”, Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije – Molve, Župe Sveta tri kralja – Gola, obrta „Stari zanati”, te Participa GmbH.

Na samom početku sve prisutne pozdravio je zamjenik župana Ratimir Ljubić, te napomenuo da je rijeka Drava simbol i iznimna prirodna i kulturna vrijednost Koprivničko-križevačke županije, te sve aktivnosti koje se na njoj provode povezuju ljude, pridonose očuvanju tradicije, biološke i krajobrazne raznolikosti ne samo područja uz tu rijeku već cijele Koprivničko-križevačke županije.

Prisutne je pozdravio i načelnik Općine Gola dr. Stjepan Milinković, te direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik. Poslije toga uslijedila je šetnja uz Dravu do Edukacijsko-rekreacijskog centra zDrava gdje je predstavnik tog centra Vjekoslav Robotić održao kratko predavanje na temu „Geografija i turistički potencijal rijeke Drave”. Nakon toga predstavnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar prisutnima je na samom terenu dala informacije i održala predavanje o zaštićenim područjima uz rijeku Dravu s posebnim osvrtom na činjenicu da je rijeka Drava izuzetno prirodno vrijedno područje s bogatom florom, faunom i krajobrazom. Napomenula je da je to područje značajno za brojne ptice, divlje vrste i stanišne tipove i višestruko prirodno vrijedno područje, posebno zaštićeno i to ne samo na nacionalnoj već i na europskoj razini i međunarodnoj razini. Zaštićeno je kao Regionalni Park Mura Drava, sastavni je dio europski važnog Natura 2000 područja te dio od strane UNESC-a proglašenog Biosfernog rezervata Mura-Drava-Dunav.

U nastavku izlaganja direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik održao je kratko predavanje na temu „Povijest rijeke Drave” na kojem je izložio povijesne činjenice vezane uz rijeku Dravu, osvrnuvši se na njene dobrobiti, ali i neke nesretne događaje koje je ona kroz povijest prouzročila. Načelnik Općine Gola, dr. Stjepan Milinković održao je predavanje na temu „Komarci uz rijeku Dravu”. Na kraju su predstavnica Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev i predstavnik Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik govorili o turističkim potencijalima koje rijeka Drava nudi za razvoj turizma.

Nakon završetka svih predavanja uslijedila je rasprava te je donesen zaključak s kojim su se složili svi prisutni i to da rijeka Drave i područje uz nju predstavlja veliki potencijal i da njenim višestrukim ali održivim korištenjem možemo pridonijeti razvoju ne samo kraja uz nju već i cijele Koprivničko-križevačke županije.

Ovaj okrugli stol predstavnik Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik završio je najavom ostalih aktivnosti u povodu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji te pozvao prisutne da u njima sudjeluju.

01 img 517302 20220923 18014603 IMG 519004 20220923 18221805 20220923 18340506 20220923 18471507 20220923 18531508 20220923 18500509 IMG 5201

10 20220923 211841IMG 526111 IMG 5252

Facebook
Twitter
LinkedIn