Search
Close this search box.

Jeste li uočili običnu kockavicu?

Kako bi pridonijeli očuvanju kockavice koja je kao osjetljiva vrsta (VU), uvrštena u Crvenu knjigu vaskularne flore Hrvatske i strogo zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode već nekoliko godine naša ustanova je uključena u aktivnosti monitoringa obične kockavice (Fritillaria meleagris L.) na području Koprivničko-križevačke županije. On uključuje obilazak njenih dosad evidentiranih staništa, prebrojavanje jedinki, te određivanje veličine populacija prema standardiziranim metodama za inventarizaciju i praćenje vaskularne flore.

Kockavica je zeljasta trajnica, koja se razvija iz lukovice. Nastanjuje vlažne livade, riječne doline te svijetle, otvorene i vlažne šikare i šume. Razmnožava se sjemenom ili vegetativno putem lukovica. Naraste do visine 12-30 cm, a cvate tijekom ožujka i travnja. Cvjetovi se razvijaju na vrhu stabljike. Obično ima jedan, a ponekad i do dva cvijeta koji zbog težine vise. Cvjetovi tvore uzorak šahovnice, purpurno smeđe boje sa svijetlijim, purpurnim, ružičastim ili bijelim mrljama. Stabljika kockavice je gola i na njoj je 4-6 naizmjenično poredanih, šiljastih listova dok je plodnica tučka građena od tri plodna lista. Plod kockavice je tobolac koji se na tri strane otvara uzdužno i otpušta brojne sjemenke. Životni vijek kockavice je 30 i više godina. Biljka je otrovna.

Ugrožena je zbog gubitka vlažnih livada na kojima raste, zbog prestanka košnje i ispaše, te zapuštanja livada i njihovog zarastanja drvenastom vegetacijom, kao i njihovog pretvaranja u oranice. Također staništa kockavice ugrožavaju promjene vodnog režima kao i skupljanje njenih cvjetova.

Ukoliko ste uočili kockavicu ili Vam je poznat neki od lokaliteta na kojem raste kockavica molimo da nas o tome obavijestite na telefon: 048/621-790 ili na mail: info@zastita-prirode-kckzz.hr.

1-dzzp201003311136230

Facebook
Twitter
LinkedIn