Search
Close this search box.

Prigodnim aktivnostima obilježen Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti

        Prigodnim aktivnostima čiji je cilj bio naglasiti važnost očuvane prirode Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode obilježila je 22. svibanj, koji je Sabor Republike Hrvatske 2003. godine proglasio Danom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, a koji je ujedno i Međunarodni dan biološke raznolikosti.

U izlogu knjižnice i čitaonice Fran Galović u Koprivnici postavljeni su edukativno informativni plakati kojima su prezentirane prirodne vrijednosti Posebnog geogrfsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci i koje su informirale o tom vrijednom pješčanom staništu. S obzirom na činjenicu da je 2015. godinu UN proglasio Međunarodnom godinom zaštite tla naglasak je dan na biljke čiji opstanak ovisi o vrlo specifičnoj vrsti tla odnosno golom pijesku. Također područje posebnog rezervata je iz godine u godinu sve više posjećivano od strane brojnih škola ne samo s područja naše županije već i cijele Hrvatske, a sve više stranaca i slučajnih putnika namjernika dolazi na njegovo područje te se ovim putem željela još više naglasiti njegova vrijednost, ali i skrenuti pozornost i utjecati na svijest važnosti njegove zaštite i očuvanja.

Osim toga organizirane su brojne odgojno-obrazovne, stručne aktivnosti s ciljem poicanja i promicanja zaštite prirode. Stručnom prezentacijom o zaštićenim područjima Posebnog geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci i Regionalnog parka Mura-Drava na samom terenu u sklopu terenskih nastava za brojne učenike osnovnih škola s područja Koprivničko-križevačke i drugih županija poseban naglasak je dan na temeljne vrijednosti pojedinog zaštićenog područja. Kako je Republika Hrvatska po prirodnoj bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja nastojalo se potaknuti učenike da neposrednim učenjem otkriju i upoznaju ne samo prirodnu već i kulturnu baštinu koja prati zaštićena područja kao i važnost očuvanja bioraznolikosti.

Ovogodišnjim aktivnostima i obilježavanjem Dana zaštite prirode i Međunarodnog dana biološke raznolikosti nastojalo se pridonijeti očuvanju bioraznolikosti, održivom korištenju njenih komponenti te pravedna raspodjela dobrobiti koje proizlaze iz korištenja prirodnih i genetskih izvora u skladu i s ciljem koji proizlazi i iz Konvencije o biološkoj raznolikosti kao jednom od najvažnijih međunarodnih propisa u području zaštite prirode. Što širim masama nastojalo se ukazati da je biološka raznolikost neophodna za održivi razvoj i ljudsku dobrobit, a zaustavljanje gubitka bioraznolikosti i degradacije eko sustava (ukoliko je to moguće njihova obnova) globalna je zadaća, jer samo stabilni ekosustavi mogu odgovoriti na promjene u okolišu, oduprijeti se negativnim utjecajima i biti preduvjet za održiv razvoj. Krz sve prezentacije i aktivnosti Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije nastojala je ukazati na činjenicu da dobrobit čovječanstva, okoliša i funkcioniranje gospodarstva, u konačnici ovisi o odgovornom upravljanju prirodnim resursima planeta, a očuvanje bioraznolikosti na svim razinama, uključujući ekosustave, vrste i genetske resurse, od iznimne je važnosti jer osigurava zdravlje ljudi, čisti zrak i vodu, prehrambenu sigurnost, razvoj gospodarstva.

01020304050607080910111413

Facebook
Twitter
LinkedIn