Search
Close this search box.

Hrvatima izvan domovine predstavljeni „Đurđevački pijesci“

    Prvi program Hrvatskog radija i Glas Hrvatske dana 23. travnja u večernjim satima emitirali su polusatnu emisiju o Posebnom geografsko-botaničkom rezervatu Đurđevački pijesci. Ta emisije posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu, a koja je namijenjena Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Novinarka, ujedno i autorica emisije Majda Jurković kroz obilazak i razgovor s djelatnicama Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željkom Kolar i Martom Lenac, te zatečenim posjetiteljima pokušala je dočarati i predstaviti zaštićeno područje Posebnog geografsko-botaničkogrezervata Đurđevačkipijesci, njegove prirodne i estetske vrijednosti, te čar i ljepotu boravka na tom području. Reportaža je nazvana „Putujmo Hrvatskom čudesni Đurđevački pijesci”.

Hrvatskim iseljenicima putem govorne riječi uz zvukove vjetra, ptičji pjev i šuštanje guštera predstavljen je ambijent Đurđevačkih pijesaka ili kako to područje često nazivaju „Hrvatska Sahara”. Naši iseljenici diljem svijeta mogli su poslušati i saznati kako su nastali i otkuda su došli ti pijesci u Podravinu, zašto su dobili naziv „Krvavi pijesci”, što je u njima specifično, važno jedinstveno, te zašto ih valja očuvati, vidjeti i posjetiti.

Da je ova radio emisija o ovoj vrijednoj Hrvatskoj destinaciji imala veliki odjek i uspješno prezentirala sve čari i prirodne vrijednosti Posebnog geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci vidljivo je već nekoliko dana nakon emitiranja te emisije, jer naši iseljenici zovu i planiraju posjet ovoj destinaciji, dok su neki posjet već realizirali. Zahvalni smo uredništvu Hrvatskog radija i Glasa Hrvatske, a posebno novinarki Majdi Jurković što je prepoznala jednu od brojnih prirodnih vrijednosti u Koprivničko-križevačkoj županiji te o njoj prenijela informacije i hrvatskim iseljenicima diljem svijeta.

Radio emisiju od 0:30:45 minute možete poslušati ovdje.

Facebook
Twitter
LinkedIn