Search
Close this search box.

Provedene aktivnosti spašavanja vodozemaca na prometnici Koprivnica – Đelekovec tijekom ožujka i travnja 2015. godine.

       Projekt pod nazivom „Spašavanje vodozemaca na prometnici Koprivnica-Đelekovec tijekom mjeseca ožujka i travnja 2015. godine” proveden je suradnjom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije i Gimnazije „Fran Galović”Koprivnica. Osim tih institucija u projekt su bili uključeni brojni učenici osnovnih i srednjih škola u Koprivničko križevačkoj županiji. Glavni koordinator akcije u ime Gimnazije „Fran Galović” Koprivnica bio je Miroslav Samardžić profesor biologije u toj školi.

U okviru aktivnosti provedbe projekta na projektnom području, odnosno prometnici Koprivnica-Đelekovec prvo su postavljane, zatim održavane i naposljetku uklanjane zapreke-ograde za provedbu akcije.

Cilj projekta bio je spasiti od gaženja jedinke žabakoje prelaze vrlo prometnu cestu na lokaciji između Koprivnice i Đelekovca, odnosno na putu iz svog zimskog šumskog staništa u vodeno stanište gdje se žabe razmnožavaju. Da bi spasili što više jedinki žaba u drugoj polovici mjeseca ožujka i prvoj polovici mjeseca travnja sudionici akcije su u nekoliko navrata prenosili na privremeno postavljenoj ogradi zaustavljene žabe.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije sufinancirala je pokriće troškova prijevoza sudionika projekta do projektnog područja i natrag.

S obzirom da se ovaj projekt odvijao u razdoblju kad se obilježava i Svjetski dan voda 22. ožujak provedbom akcije spašavanja žaba na prometnici Koprivnica-Đelekovec željelo se pridonijeti opstanku žaba kao vrlo važnoj vodenoj vrsti odnosno vodozemacu, jer ako vodozemci nestanu, dolazi do narušavanje prirodne ravnoteže ekosustava i velikih promjena u sastavu hranidbenih lanaca. Ovo je jedna od niza aktivnosti kojom se željelo pridonijeti opstanku vodozemaca u Koprivničko križevačkoj županiji i rejtingu Hrvatske koja je zasad na sreću u vrhu europskih zemalja po bio raznolikosti vodozemaca.

smeđa žaba-001

P3302137P3302139P3302142P3302150

Facebook
Twitter
LinkedIn