Search
Close this search box.

Održana terenska edukacija za sudionike državnog GLOBE seminara

        U sklopu suradnje s osnovnim i srednjim školama, a u cilju provedbe promocije i edukacija o zaštićenim područjima u Koprivničko-križevačkoj županiji ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Koprivničko-križevačkoj županije je dana 11. listopada 2014. godine zajedno sa šezdeset pet sudionika državnog GLOBE seminara iz cijele Hrvatske obavila terenski obilazak zaštićenih podravskih pješčanih staništa područja Posebno geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci i Kloštarskih pijesaka te o vrijednostima svakog pojedinog lokaliteta sudionicima održala prigodno edukativno predavanje. Napomenula je da su oba lokaliteta evidentirana kao europski važna područja ekološke mreže Europske unije Natura 2000.

Nakon predavanja na području Posebno geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci za sudionike GLOBE seminara održana je provjera usvojenih znanja svih sudionika kroz praktični rad. S obzirom da se sudionike skupa činili nastavnici različitih struka kao što su biolozi, kemičari, matematičari, fizičari, povjesničari, učitelji razredne nastave oni su podijeljeni su u nekoliko skupinama te su na Kloštarskim pijescima mjerili visinu pješčanih dina, temperaturu pijeska na različitim dubinama, vlažnost i pH, temperaturu zraka na različitim visinama od tla te vlažnost zraka. Svi dobiveni podaci i rezultati bit će su obrađeni na praktičnim vježbama, a zatim postavljeni na međunarodni GLOBE server koji se nalazi na stranici GLOBE programa, a na kojoj svi zainteresirani mogu pratiti promjene u prirodi koje opažaju učenici i njihovi mentori čitavog svijeta.

Suradnja u navedenim aktivnostima samo je nastavak dobre suradnje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije i Osnovne škole Đuro Ester te Županijskog stručnog vijeća nastavnika biologije na čelu s njihovim voditeljem prof. Miroslavom Kanisekom.

010203040506070809

Facebook
Twitter
LinkedIn