Search
Close this search box.

Obilježavanje Dan zaštite prirode i Međunarodnog dana bioraznolikosti

        Dan zaštite prirode i Međunarodnim dan bioraznolikosti 22. svibanj Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije obilježava brojnim dvotjednim aktivnostima vezanim za zaštitu prirode i zaštićene dijelove prirode. Na zaštićenim područjima kao i u područjima NATURA 2000 održane su brojne edukativne prezentacije i terenska nastava za učenike osnovnih i srednjih škola ne samo iz Koprivničko-križevačke već i iz drugih škola s područja drugih hrvatskih županija. Tiskani su i edukativno promidžbeni materijali o zaštićenim dijelovima prirode u Koprivničko-križevačkoj županiji.

U izlogu knjižnice i čitaonice Fran Galović u Koprivnici postavljeni su edukativni plakati prezentiraju i daju informacije o bijeloj rodi (Ciconia ciconia) i daju informacije o aktualnim projektima vezanim za tu europsku gnjezdaricu koja je strogo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode („Narodne novine‟ broj 80/13.) i Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama („Narodne novine‟ broj 144/13.). Na tim plakatima ukazuje se na činjenicu da je život i opstanak zaštićene vrste bijele rode neizostavno vezan za seosku sredinu i ljude, te da je prisutnost i velika brojnost te ptice pokazatelj dobrog suživota čovjeka i prirode, kao i bioraznolikosti.

Očuvanje bioraznolikosti, održivo korištenje njenih komponenti te pravedna raspodjela dobrobiti koje proizlaze iz korištenja prirodnih i genetskih izvora cilj je koji proizlazi i iz Konvencije o biološkoj raznolikosti kao jednog od najvažnijih međunarodnih propisa u području zaštite prirode. Upravo da bi ukazali na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom bioraznolikosti, a donošenjem Zakona o zaštiti prirode 2003. godine proglasio Sabor Republike Hrvatske taj dan proglasio je ujedno i Danom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Međunarodni dan bioraznolikosti svake se godine posvećuje jednoj ključnoj temi vezanoj uz bioraznolikost kao što je poljoprivreda, klimatske promjene, invazivne strane vrste ili šume. Te se svake godine obilježava raznim odgojnim, obrazovnim, rekreativnim, stručnim te drugim aktivnostima koje organiziraju nadležno ministarstvo, Državni zavod za zaštitu prirode, javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima i prirodnim vrijednostima te mnoge udruge i drugi dionici.

Takve a i brojne slične aktivnosti pridonose očuvanju hrvatske prirode te je Hrvatska po biološkoj raznolikosti u samom europskom vrhu. U svim njenim područjima, nizinskim, planinskim i obalnim, karakterizira je velika raznolikost staništa što je rezultiralo bogatstvom vrsta. Službeno je zabilježeno oko 40.000 vrsta, iako se procjenjuje da ih je između 50.000 i 100.000. Bogatstvo vrsta očituje se i u endemičnosti. Zabilježen je i znatan broj endema u području flore zabilježeno je preko 480 vrsta, od kojih je među najpoznatijima Velebitska degenija. Iz svega navedenog možemo zaključiti da se u Hrvatskoj nalazi i značajan dio populacija mnogih vrsta ugroženih na europskom nivou, te Hrvatska kao takva ima veliko i neprocjenjivo prirodno bogatstvo, koje valja očuvati i njegovo očuvanje promovirati i poticati i kroz prigodno obilježavanje važnih datuma za zaštitu prirode kao što je i Hrvatske ogleda se i u zaštićenim područjima, 19 nacionalnih parkova i parkova prirode Dan zaštite prirode i Međunarodnog dana bioraznolikosti

0102030405060708091011

Facebook
Twitter
LinkedIn