Search
Close this search box.

Održane aktivnosti u sklopu projekta „Zdrav za 5‟ na jezeru Šoderica

resize2U okviru suradnje s Policijskom upravom Koprivničko-križevačke županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije bila je sudionik jedne od niza aktivnosti u sklopu 2. Komponente projekta „Zdrav za 5‟ koja je održana 20. svibnja 2014. godine na jezeru Šoderica, u području „Lazina‟ kod ronilačkog kluba.

Za učenike prvih i drugih razreda Obrtničke škole, Srednje škole i Gimnazije „Fran Galović‟ Koprivnica, njih oko devedeset.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije gđa. Željka Kolar održala je edukativno-informativno predavanje o zaštićenom području Regionalnog parka Mura-Drava, njegovim temeljnim obilježjima i svrhom zaštite. Napomenula je kako je područje Regionalnog parka Mura-Drava ujedno i područje Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između Republike Hrvatske i Republike Mađarske, te ekološke mreže Republike Hrvatske koje je na europskoj razini zaštićeno kao NATURA 2000 područje. S daljnjim upoznavanjem s pravilima ponašanja u tom zaštićenom području predstavnici Udruge „Drava dokumentacijski centar‟ učenike su upoznali s projektom „Nek’ nas Drava spoji‟ koji promiče zdrave stilove života i organizirano provođenje slobodnog vremena mladih s naglaskom na promjenu stavova vezanih za ovisnosti, u sklopu kojega je organizirano timsko veslanje po jezeru Šoderica u nekoliko grupa.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, služba spašavanja života na vodi, upoznalo je učenike s načinima spašavanja unesrećenih, podijeli letke koji govore o kodeksu sigurnosti na vodi, predstavili zanimanje spasioca i opasnosti na vodi. Predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica Bjelovar-obavještajna točka Koprivnica, prezentirali su opremu koju koriste u svojem radu i na konkretnim primjerima iz svoje prakse predočili učenicima na koji način funkcionira rad njihove službe. Policijski službenici Policijske postaje Koprivnica i Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa učenicima su održali predavanje o ovisnostima o alkoholu i drogama, s naglaskom na utjecaj tih sredstava u prometu na cestama, dok je interventna jedinica policije prezentirala opremu, prikazala rad ronioca i vježbu vodiča službenog psa s psom, a policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu održao je edukaciju o minsko-eksplozivnim sredstvima, te je učenike upoznao s opasnostima koje od njih prijete i s postupkom u slučaju njihovog pronalaska.

Zajednički slogan svih održanih aktivnosti bio je: „NE drogi, NE alkoholu, NE igrama na sreću-ŽIVI ZDRAVO, BUDI ZDRAV JER ČIST OKOLIŠ JE ZDRAVA BUDUĆNOST‟.

Navedene aktivnosti bile su jedne od niza aktivnosti kojima je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije obilježila Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj koji je ujedno i Međunarodni dan biološke raznolikosti.

01020304050607080911121314

Facebook
Twitter
LinkedIn