Search
Close this search box.

Olujno nevrijeme srušilo Spomenik prirode staro stablo lipe (Tilia L.) u Novigradu Podravskom

U četvrtak dana 15. svibnja 2014. godine u ranim jutarnjim satima srušilo se staro stablo lipe u parku “Pod lipama” u Novigradu Podravskom, zaštićeno temeljem Zakona o zaštiti prirode kao spomenik prirode. Prvo oštećenje i odlamanje polovice tog stabla uzrokovao je za naše područje neuobičajeno jak nalet vjetra u popodnevnim satima prethodnog dana. Taj nemili događaj poremetio je i narušio statiku ostatka stabla, te je koordinacijom Općine Novigrad Podravski i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko križevačke županije angažirana policija koja je zbog opasnosti od rušenja ostatka stabla na obližnju ulicu Trnovec istu zatvorila za promet i prolaz pješaka.

Nakon rušenja, dio stabla koji je pao na spomenutu prometnicu, uklonila je komunalna služba Općine Novigrad Podravski, dok će preostali dijelovi srušenog stabla biti uklonjeni naknadno čim to vremenske prilike budu dozvolile.

Odluku o proglašenju starog stabla lipe (Tilia L.) spomenikom prirode sukladno Zakonu o zaštiti prirode donijela je Županijska skupština Koprivničko-križevačke županije na svojoj sjednici održanoj krajem ožujka 2002. godine. Osim dugovječnosti i velike starosti koja se sada procjenjuje na približno 340 godina cilj zaštite bio je očuvati višestoljetno stablo lipe izuzetne prirodne, estetske i povijesne vrijednosti.

Bez obzira što se u parku „Pod lipama‟ u Novigradu Podravskom nalaze i druga raznovrsna i puno mlađa stabla, najstariji mještani sjećaju se iz svoje prošlosti upravo samo ovog stabla lipe.

Razlog tome je niz događaja pogotovo onih iz davne prošlosti, vezanih za to stablo, odnosno prostor ispod i oko njega. Prema usmenoj predaji kao i podacima navedenim u knjizi poznatog povjesničara profesora Blaža Mađera „Časti i u dobru zavičaju‟ ovo stablo je zasađeno zajedno s još nekoliko lipa (koje danas više ne postoje) 1676. godine. Zasadio ga je Fran Pevalek poznat za Novigrad Podravski kao povijesno značajna osoba, kreator društvenog i političkog života tog mjesta. On je u drugoj polovici 19. stoljeća bio općinski načelnik, zastupnik u Hrvatskom saboru, osnivač knjižnice, utemeljitelj vatrogasnog društva, … Sadnja se vršila prema nalogu kapetana kumpanije novigradske Alfreda baruna Scholtena, koji je veliku pažnju posvećivao upravo sadnji drveća. Stoga je bilo kakvo oštećivanje tih nasada najstrože kažnjavao globom i batinama. Kazne batinanja ili kako se to u Novigradu Podravskom popularno zvalo “šibanje” za razne prekršaje ondašnja vlast provodila je u parku „Pod lipama‟ upravo pod ovim stablom lipe.

Osim toga vezano za to stablo postoji i niz drugih povijesnih događaja iz kulturnog, političkog i športskog života Novigrada Podravskog. Ispod lipe održavani su raznovrsni značajni politički skupovi, zabave, folklorne i kazališne predstave na otvorenom…

Bez obzira na velike napore i zahvate sanacije koji su višekratno obavljani, starost i nepovoljne vremenske prilike bile su jače od želje da se produži životni vijek i što duže sačuvao višestoljetno staro stablo lipe u parku „Pod lipama‟ u Novigradu Podravskom, ali uspomena na taj zaštićeni spomenik prirode, na njegovu prirodnu, kulturnu, povijesnu i estetsku vrijednost ostat će u sjećanju ne samo kod brojnih mještana Novigrada Podravskog već i svih onih koji su to stablo makar samo jedanput vidjeli ili o njemu slušali.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn