Search
Close this search box.

Obilježen 2. Europski tjedan šuma

     U periodu 9. – 13. prosinca 2013. godine obilježava se Europski tjedan šuma. Glavni moto ovogodišnjeg obilježavanja Europskog tjedna šuma glasi „Europske su šume bujne – učinimo mudar izbor i koristimo ih odgovorno”. Uz želju da se ovim motom prenese poruka da je drvo je pametan izbor u svakodnevici i obnovljiv način za gradnju, za grijanje i namještanje doma jer dok naftni izvori presušuju, a rudnici se iscrpljuju šume kojima se potrajno gospodare nanovo rastu. Takve šume su zdrave šume i one su jamstvo zdrave budućnosti Europe, jer zdravi okoliš jamči i zdravije i bogatije društvo

Ciljevi ovogodišnjeg obilježavanja Europskog tjedna šuma su: podići svijest šire javnosti o dobrom stanju i zdravlju šuma u Europi i ukazati na činjenicu da je šumarstvo upravo paradigma koncepta održivog gospodarenja. Također želja je uključiti što više dionika koji se bave preradom drva, korištenjem šuma te drugim aktivnostima vezanim za šumu u dijaloge vezane za šume i šumarstvo i tako smanjiti rizike po okoliš te ekološke katastrofe i osigurati održivo gospodarenje šumama.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Hrvatskim šumama upravom šuma i šumarijom Koprivnica predavanjem o šumama u osnovnim školama u zaštićenim područjima u Koprivničko-križevačkoj županiji uključila se u obilježavanje 2. Europskog tjedna šuma.

Tim predavanjima ukazalo se na činjenicu da su šume u Koprivničko-križevačkoj županiji uglavnom u dobrom stanju i iskorištavaju se i štite na odgovoran način. Pri tom se vodi računa o održivom korištenju svih funkcija šuma i trajnom poboljšavanju njihova stanja, potrajnom gospodarenju s očuvanjem prirodne strukture i raznolikosti šuma, te trajnom povećanju stabilnosti i kakvoće gospodarskih i općekorisnih funkcija šuma kao važnim činjenicama koje treba uvažavati prilikom svih vidova korištenja šuma. Višestruka korist šuma očituje se kroz općekorisne, društvene, estetska, zdravstvena, rekreacijska i turističke i još druge brojne korisne funkcije šuma. One imaju vrlo važnu ulogu da nam osiguraju čisti zrak, tlo i vode, vežu vodu uz tlo i zadržavaju je u velikim količinama, sprječavaju eroziju tla, ublažavaju klimatske promijene, ali i predstavljaju važnu sirovinu za izradu proizvoda od drveta. Uz te i još mnoge ne nabrojane i važne funkcije koje imaju šume, kod bilo kakvog korištenja šuma važno je imati na umu da su one neprocjenjivo i ne nadoknadivo bogatstvo koje treba čuvati za budućnost.

europski-tjedan-suma-hr-banner-2013

Facebook
Twitter
LinkedIn