Search
Close this search box.

Informacija o provedbi jesenske akcije oralne vakcinacije lisica u Republici Hrvatskoj

       Jesenska akcija oralne vakcinacije lisica u Republici Hrvatskoj kako nas je to obavijestilo Ministarstvo poljoprivrede-Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane započinje 7. listopada 2013. godine, a trajati će do 15. prosinca 2013. godine, ovisno o vremenskim uvjetima. Tijekom vakcinacije na području cijele zemlje (izuzev jadranskih otoka), mamci koji sadrže cjepivo polagati će se iz zrakoplova i helikoptera. Biti će distribuirano ukupno 1.413.550 vakciniranih mamaka.

Oralna vakcinacija lisica višegodišnji je program iskorjenjivanja bjesnoće. Provodi se radi zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnoće, a radi iskorjenjivanja bolesti u populaciji lisica kao glavnih rezervoara te bolesti. Provjera učinkovitosti oralne vakcinacije osigurava se analizom rezultata laboratorijskog testiranja lisica na bjesnoću.

Koordinator i provoditelj svih aktivnosti je Ministarstvo poljoprivrede-Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane. Plan distribucije mamaka tijekom jesenske akcije oralne vakcinacije lisica u 2013. godini biti će dostupan na web stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Facebook
Twitter
LinkedIn