Search
Close this search box.

Prva godišnjica od proglašenja Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

      Jedanaestog srpnja 2013. godine navršit će se točno godina dana od kad je u sjedištu UNESCO-a u Parizu na 24. sjednici Medunarodnog koordinacijskog vijeća Programa „Čovjek i biosfera” (MaB) UNESCO proglasio prekogranični Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav između Republike Hrvatske i Republike Mađarske. Površina rezervata u Hrvatskoj iznosi 395.861 ha, a  on se proteže kroz 6 sjevernih hrvatskih županija. Obilježava ga veliko bogatstvo i raznolikost vodenih i močvarnih staništa (sprudovi, mrtvi rukavci, strme obale, poplavne šume i dr.), te biljnih i životinjskih vrsta posebice ptica i riba. To područje je utočište za više od 163.000 ptica močvarica i uz planinu Velebit drugi po redu proglašeni rezervat biosfere u Hrvatskoj koji predstavlja i najveće europsko zaštićeno riječno područje.

Inicijativu za proglašenje rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav potaknuo je njemački Euronatur kojeg su potom podržali WWF i hrvatske udruge za zaštitu okoliša.

Proglašenjem ovog rezervata biosfere i pristupanjem UNESCO-voj mreži rezervata biosfere prepoznata je izuzetna prirodna vrijednost ovog prostora na svjetskoj i europskoj razini. Nominacijski materijal za rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav izradio je Državni zavod za zaštitu prirode, a nominacijski proces i međunarodnu suradnju provelo je i koordiniralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uz podršku Hrvatskog odbora za UNESCO-v MAB program.

Uspostava bilateralnog prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između Republike Hrvatske i Republike Mađarske nastavak je uspješne suradnje ove dvije zemlje, koje su predvodnice u velikom projektu s ciljem uspostave prekograničnog rezervata biosfere koji bi uključio još tri države (Austriju, Sloveniju i Srbiju), te na taj način cjelovito obuhvatio riječni ekosustav Mura-Drava-Dunav i predstavljao prvo zajedničko zaštićeno područje pet država Europe.

Svrha svakog pa i ovog rezervata biosfere je ispuniti tri funkcije koje se međusobno nadopunjuju i to: zaštitnu, razvojnu i logističku. Rezervati biosfere su međunarodno priznati oblik zaštite koji promoviraju skladan suživot čovjeka i prirode odnosno pronalaze rješenja za usklađivanje očuvanja bioraznolikosti i socio-ekonomskog razvoja.

Nadamo se da će i Austrija, Slovenija i Srbija slijediti primjer Hrvatske i Mađarske, te da će uskoro cjelokupni rezervat biti proglašen UNESCO-vom baštinom.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije samostalno ili u suradnji s brojnim institucijama i nevladinim udrugama koje se bave zaštitom prirode planira obilježiti prvu godišnjicu proglašenja Prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav prigodnim prezentacijama i promocijama tog zaštićenog područja, a centralna proslava pod nazivom Dan „Europske Amazone” planirana je za 14. srpnja 2013. godine na području ušća Mure u Dravu, na plaži Sip.

diploma TBR MDD-002

Facebook
Twitter
LinkedIn