Search
Close this search box.

Održana 4. Eko radionica projekta „Zdrav za 5”

     U srijedu 8. svibnja u području značajnog krajobraza Čambina održana je četvrta eko radionica u projektu „Zdrav za 5”, Komponenta II – Zaštita okoliša i prirode.

Radionicu su organizirali Koprivničko-križevačka županija, Policijska uprava Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije.

Na radionici su sudjelovali 42 učenika EKO grupe Osnovne škole „Vladimir Nazor” Križevci.

Prije odlaska na područje Značajnog krajobraza Čambina učenici su posjetili i razgledali Spomenik prirode spomenik prirode skupinu stabala hrasta lužnjaka koji okružuje zgradu Šumarije Repaš gdje ih je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije upoznala ih je s temeljnim obilježjima tog spomenika prirode, svrhom i načinom zaštite te skupine stabala hrasta lužnjaka, te akcijama sanacije na njima. Predstavnica Šumarije Repaš gđa. Mirjana Molvarec učenike je upoznala s vrijednostima repaških šuma i djelatnostima Šumarije Repaš.

Nakon razgledanja spomenika prirode učenici su krenuli na područje Značajnog krajobraza Čambina gdje ih je u ime Koprivničko-križevačke županije pozdravio g. Stjepan Behin.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije gđa. Željka Kolar učenicima je upoznala i informirala o zaštićenom području barskog ekosustava Čambina, njegovim temeljnim obilježjima i svrhom zaštite. Napomenula je da to područje uživa nekoliko vidova zaštite temeljem Zakona o zaštiti prirode i to kao značajni krajobraz, dio Regionalnog parka Mura-Drava, Ekološke mreže Republike Hrvatske, te je i dio predloženog NATURA 2000 područja.

Voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša i prirode, Upravnog odjela za prostorno uređenje gradnju i zaštitu okoliša Koprivničko-križevačke županije gđa. Ana List istaknula je važnost i značaj barskih ekosustava, koji sve više nestaju u Europi, te pojam eutrofikacije.

Učenici Eko grupe Osnovne škole „Vladimir Nazor” Križevci izveli su igrokaz „Djed i repa”, te prezentirali aktivnosti svoje EKO škole.

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu prezentirao je akciju „Manje oružja-manje tragedija”, a policijski službenici Interventne jedinice policije prezentirali svoju opremu. Izvedena je vježba rada vodiča službenog psa s psom za detekciju opojnih droga, dok je ronioc izveo vježbu urona.

Eko radionica završena je edukacijom policijske službenice Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa koja je održala edukaciju vezanu uz sigurnost u cestovnom prometu, dok je Policijska postaja Đurđevac prezentirala svoju opremu.

010203040506070809111210

Facebook
Twitter
LinkedIn