Search
Close this search box.

Održana međunarodna radionica u organizaciji World Wildlife Found-a (WWF)

          U organizaciji Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF-a) u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Virovitičko-podravske županije dana 4. i 5. ožujka 2013. godine održana je međunarodna radionica vezana za područje rijeke Drave-International Drava Restoration Workshop.

Na radionici su sudjelovali predstavnici WWF-a Austrije i WWF-a Hrvatske, predstavnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Virovitičko-podravske županije, Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, Državnog zavoda za zaštitu prirode, Hrvatskih voda, nevladinih organizacija: Prirodoslovnog društva „Drava“, Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, Baobab, kao i poznati europski stručnjaci Klaus Michor i Stephan Senfter iz tvrtke Revital i Ulrich Schwarts iz tvrtke Fluvius.

Radionica je započela u Koprivnici radnim sastankom na kojem su se temeljem kartografskog prikaza analizirali potencijali i postojeće stanje rijeke Drave, te prisutna postojeća problematika, kao i prioriteti i potrebne mjere za revitalizaciju tog područja. Na odabranim potencijalnim lokalitetima davani su prijedlozi aktivnosti revitalizacije, te mogućnost kandidiranja tih lokaliteta u okviru programa LIFE+. Program LIFE+ je financijski instrument Europske unije namijenjen aktivnostima u području zaštite okoliša i prirode, a koji postaje dostupan Republici Hrvatskoj danom ulaska u Europsku uniju.

Drugog dana radionice obavljen je terenski obilazak prethodnog dana analiziranih i predloženih lokaliteta u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji. U Koprivničko-križevačkoj županiji obiđena su područja na rijeci Dravi i to područje Botova, Stružice, Novačke i Ješkova, te dva lokaliteta u Virovitičko-podravskoj županiji. Temeljem uočenog stanja na terenu razmatrane su moguće aktivnosti u cilju revitalizacije tog područja.

Nakon završenog terenskog obilaska zajedničkim sastankom svih sudionika raspravljene su mogućnosti za svaki pojedini lokalitet, te su dogovoreni zadaci i sljedeći koraci u pripremi projekta koji će se aplicirati na program LIFE+.

 01 KC-00102 botovo-00103 struz-00104 struz-00105 novacka-00106 novacka-00107 novacka-00108 jeskovo-00109 jeskovo-00110 vtc-00112 vtc-00113 vtc-001

Facebook
Twitter
LinkedIn