Search
Close this search box.

Uspješno završen projekt “Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)” u 2012. godini na području Koprivničko-križevačke županije

     Temeljem sklopljenog Ugovora o dodjeli sredstava Fonda za provedbu projekta zaštite i očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti „Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)“ u 2012. godini, koji je sklopljen između Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Javna ustanova je za 2012. godinu isplatila jedanaest naknada namijenjenih za participaciju troškova popravka, sanacije ili zamjene krovišta objekta na kojem se to gnijezdo nalazi.

Visina naknade za svako takvo pojedino gnijezdo rode iznosila je 700,00 kuna. Polovicu tog iznosa, odnosno 350,00 kuna po svakom gnijezdu rode osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a drugu polovicu iznosa osigurala je Koprivničko-križevačka županija preko svoje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije. Preduvjet za isplatu sredstava bila je dostava vjerodostojne dokumentacije o postojanju gnijezda rode kao i dokumentacije o vlasništvu objekta na čijem se krovu nalazi to gnijezdo, te izjave da će se dodijeljena sredstva koristiti namjenski.

Sukladno tome u 2012. godini financijska potpora za očuvanje gnijezda roda na krovovima stambenih ili gospodarskih objekata isplaćena je sljedećim pravnim ili fizičkim osobama:

–     Dječji vrtić „Bubamara“ Kalinovac,

–     Grad Đurđevac,

–     Stanka Oreč, Molve,

–     Osnovna škola Ferdinandovac,

–     Stevo Radotović, Srijem,

–     Krešimir Paša, Molve,

–     Mato Stijepić, Kalinovac,

–     Dorica Žufika, Molve,

–     Vjekoslav Novosel, Miholec,

–     Franjo Vukelić, Hrsovo,

–     Sloga Podravska trgovina d.o.o. Đurđevac, trgovina u Virju.

     Za razliku od prethodne dvije godine tijekom kojih se provodio projekt “Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)” povećao se broj evidentiranih gnijezda bijele rode, te je zapažen povećani interes za očuvanje te europske gnjezdarice koja je i strogo zaštićena svojta Zakonom o zaštiti prirode (Narodne novine broj 70/05, 139/08 i 57/11) i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim (Narodne novine broj 99/09).

Facebook
Twitter
LinkedIn