Search
Close this search box.

Nastavljen Projekt prebrojavanja kockavice i u Koprivničko-križevačkoj županiji

            Projekt prebrojavanja kockavice nastavljan je i u 2012. godini. Njega koordinira Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji s Javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Bjelovarsko-bilogorske županije, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke i ove godine organizira “Akciju prebrojavanja kockavice”.

Kockavica (Fritillaria meleagris L.)  je ugrožena biljna vrsta strogo zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode i kao osjetljiva vrsta (VU) uvrštena u Crvenu knjigu vaskularne flore Hrvatske. Prijeti joj izumiranje zbog gubitka staništa na kojima raste. To su vlažne livade koje nestaju zbog negativnih čovjekovih aktivnosti koje uključuju melioraciju i urbanizaciju te pretvaranja tog zemljišta u oranice, kao i zbog prestanka košnje, ispaše te zapuštanja livada što dovodi do njihovog zaraštavanja drvenastom vegetacijom.

Akcija predviđa obilazak lokaliteta na kojima vrsta raste te prebrojavanje jedinki i određivanje veličine populacija standardnim metodama opisanim u Priručniku za inventarizaciju i praćenje stanja vaskularne flore koji možete preuzeti ovdje. Stoga pozivamo sve one koji su na području Koprivničko-križevačke županije uočili kockavicu i lokalitete na kojima raste kockavica da se jave Državni zavod za zaštitu prirode i Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije.

Prikupljene podatake o kockavici potrebno je unijeti u Formular za procjenu stanja populacije (A3) kojeg možete preuzeti ovdje.

Ispunjene formulare molimo poslati do kraja svibnja na adrese:

Državni zavod za zaštitu prirode 
– Akcija prebrojavanja kockavice –

Trg Mažuranića 5
10 000 Zagreb

ili

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije

A. Nemčića 5
48000 Koprivnica

Za sve dodatne informacije ili stručnu pomoć molimo kontaktirajte:

Igor Boršić, telefon: 01/ 55 02 946, e-mail: igor.borsic@dzzp.hr ili Željka Kolar, telefon: 048/ 621 790, mobitel: 098/ 374 250, e-mail: info@zastita-prirode-kckzz.hr.

Facebook
Twitter
LinkedIn