Search
Close this search box.

Održana 1. Međunarodna konferencija radne skupine za zaštitu i proglašenje prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

U Budimpešti je 27. i 28. listopada 2011. godine održana 1. međunarodna konferencija radne skupine zadužene za planiranje i provedbu aktivnosti koje se odnose na uspostavu prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Tu konferenciju organiziralo mađarsko Ministarstvo ruralnog razvoja u suradnji s WWF-om, a na kojoj je prisustvovalo više od 50 delegata iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Srbije i Slovenije. Sudionici konferencije su bili osim predstavnika vlada zaduženih za pitanja prirode i okoliša iz svih pet zemalja i predstavnici institucija koje su uključene u zaštitu prirode u području budućeg prekograničnog rezervata biosfere, predstavnici UNESCO-a, Ramsara, izaslanici nevladinih organizacija te predstavnici županijskih Javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima županija kroz koje će se protezati budući međunarodni rezervat biosfere i to: Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske, Međimurske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Svrha konferencije je bila odrediti sljedeće korake vezane za zaštitu područja rijeka Mure, Drave i Dunava kao Prekograničnog UNESCO-vog rezervata biosfere zaštićenog prema kriterijima UNESCO Programa čovjek i biosfera (Man and Biosphere – MaB) koji bi bio prvo takvo zaštićeno područje koje će se protezati kroz pet zemalja. Uspostavom zajedničke koordinacije tih država uspostaviti će se i zajedničko upravljanje tim rezervatom.

Nastavak je to aktivnosti koje su započele potpisivanjem ministarske deklaracije kojom se ujedinjuju zaštićena riječna područja Hrvatske, Austrije, Mađarske, Srbije i Slovenije pod nazivom Međunarodni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav i dogovora da se iz svake zemlje imenuju po tri stručnjaka u međunarodni odbor koji će planirati provedbu sljedećih koraka u  zaštiti i proglašenju tog područja rezervatom biosfere.

Konferencija je ocijenjena kao uspješna, te je iskazan interes svih pet zemalja sudionica da će maksimalno ubrzati aktivnosti koje se odnose na zaštitu i proglašenje Biosfernog rezervata Mura-Drava-Dunav, a sve u cilju očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti i održivog korištenja područja uzduž rijeka Mure, Drave i Dunava kao područja jedinstvenih riječnih krajolika i močvara koje osiguravaju stanište za brojne zaštićene biljne i životinjske vrste. Proglašenje biosfernog rezervata također će unaprijediti i poboljšati zaštitu dijela tog područja koje je već ranije zaštićeno raznim nacionalnim i međunarodnim propisima.

00001

Facebook
Twitter
LinkedIn