Search
Close this search box.

2011. i 2012. – Međunarodne godine šišmiša

Veliki potkovnjak – Rhinolophus ferrumequinumHrvatska je od 2000. godine jedna od 33 zemlje zemalja koje su potpisale UNEP/EUROBATS – Sporazum o zaštiti europskih populacija šišmiša te kao zemlja s 35 vrsta šišmiša, od 52 vrste zabilježene na području koje pokriva taj sporazum, jedna je od najbogatijih država s faunom šišmiša. Svi su šišmiši u Hrvatskoj strogo zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode. U Hrvatskoj se jedna vrsta šišmiša smatra regionalno izumrlom vrstom (RE), tri su vrste ugrožene (EN), tri su rizične (VU), pet je nedovoljno poznatih vrsta (DD) i pet je potencijalno ugroženih vrsta (NT).

Šišmiši su jedini sisavci koji mogu aktivno letjeti. Na svijetu je do danas zabilježeno više od 1150 vrsta šišmiša. Mogu živjeti u špiljama, napuštenim rudnicima i kamenolomima, pukotinama stijena, dupljama drveća. Stare građevine su im također pogodne za skrovište zbog mnogih pukotina u zidovima. Mogu se skriti u potkrovljima i podrumima kuća, starim dvorcima i crkvama. Najveći broj vrsta na svjetskoj razini je ugrožen zbog gubitka i uništenja staništa, urbanizacije i time izazvanih konflikata s ljudima, zbog uznemiravanja u vrijeme zimskog sna i podizanja mladih te zbog raznih epidemija. Vrlo su važni dio svjetskih ekosustava, bitna su karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, oprašivanju čitavog niza biljaka koje cvatu noću, kontroliranju brojnosti kukaca te tako predstavljaju indikator zdravlja okoliša.

Kako bi se široku javnost upozorilo na ugroženost i potrebu intenzivnije zaštite šišmiša, 2011. godina obilježavat će se kao Godina šišmiša na razini Europe, pod okriljem EUROBATS sporazuma, koji slavi svoju dvadesetu godišnjicu. U 2012.godini se kampanja proširuje na cijeli svijet pod pokroviteljstvom UN-ovog Programa za okoliš (UNEP) i Konvencije o migratornim vrstama (CMS).

Priključite se akciji inventarizacije kolonija šišmiša na tavanima i tako pridonesite njihovu očuvanju! Više saznajte na stranicama Državnog zavoda za zaštitu prirode i stranicama Ministarstva kulture.

Logo godina šišmiša

Facebook
Twitter
LinkedIn