Search
Close this search box.

LJEPOTE RIJEKE DRAVE OVJEKOVJEČILO I  DVADESETAK SLIKARA

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave, koji se svake godine obilježava 23. rujna, dana 20. rujna 2024. godine u Gabajevoj Gredi na izletištu „Grofova hiža“ održana je likovna kolonija pod nazivom „Ljepote rijeke Drave“. Na njoj je sudjelovalo dvadesetak slikara sa šireg područja Podravine, a tu likovnu koloniju organizirala je Turistička zajednica područja „Središnja Podravina“ u suradnji s članovima Udruge hrvatskih dragovoljaca – veterana Domovinskog rata iz Novigrada Podravskog, te članovima nekoliko likovnih udruga s područja naše županije.
Tu manifestaciju podržala je i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije u čije je ime na njoj prisustvovala njena ravnateljica Željka Kolar. Ona je prigodnim riječima pozdravila sve prisutne i izrazila zadovoljstvo što i slikari uočavaju ljepote rijeke Drave, njenu bogatu i vrijednu bioraznolikost i krajobraznu raznolikost, uz to vezanu tradicijsku i kulturnu baštinu, te sve to ovjekovječuju u svojim slikama.
U ime organizatora sudionicima se uvodno obratio direktor Turističke zajednice područja „Središnja Podravina“ Nikola Cik, koji je izrazio zadovoljstvo što su prisutni slikari inspiraciju za svoje današnje slike pronašli na rijeci Dravi, njenom biljnom i životinjskom svijetu, te njenoj tradiciji. Također je istaknuo da je u TZP „Središnja Podravina“ uključeno jedanaest jedinica lokalne samouprave, što ju čini najvećom turističkom zajednicom cijele Republike Hrvatske.
Prigodnim riječima prisutne je pozdravio i zamjenik Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić. Naglasio je da je Podravina prepoznatljiva po rijeci Dravi. Istaknuo je kako je vidljivo koliko Koprivničko-križevačka županija, njena Javna ustanova za zaštitu prirode, ali i sve općine uz rijeku Dravu vode brigu o toj rijeci, bilo da se radi o njenoj bioraznolikosti ili o sigurnosti ljudi koji žive u tom području. Na kraju se zahvalio svim prisutnim slikarima koji su svojim likovnim uradcima prikazali ljepote rijeke Drave, te zajedno s direktorom Turističke zajednice područja Središnja Podravina, svima podijelio zahvalnice i prigodne darove.
Prisutnima su se još obratili i načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, predsjednik Turističke zajednice područja “Središnja Podravina” i načelnik Općine Virje Mirko Perok i profesorica Božica Jelušić, te su se svi složili s konstatacijom da je rijeka Drava još uvijek jedna od najočuvanijih i najprirodnijih rijeka ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi.

Facebook
Twitter
LinkedIn