Search
Close this search box.

Na području Regionalnog parka Mura-Drava održan edukacijsko-akcijski dan

Dana 11. rujna 2024. godine na području Regionalnog parka Mura-Drava u blizini mjesta Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji održan je edukacijsko-akcijski dan. On je organiziran u suradnji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, Hrvatskih voda, VGO za Muru i gornju Dravu i Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek. Na edukacijsko-akcijskom danu sudjelovalo je 47 učenika i njihovih profesora Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica. Svoj posjet učenici su započeli u Edukacijskom vodnom centru gdje im je prikazan film „DRAVA LIFE – Novi život za Dravu“ koji je napravljen u sklopu projekta „DRAVA LIFE – Integrirano upravljanje rijekom“, a u kojem je Javna ustanova jedan od šestero partnera. Kroz film učenicima su dane informacije o samom projektnom području, aktivnostima svih projektnih partnera, kao i o inovativnim metodama koje su provedene za obnovu rijeke Drave. Nakon prikaza filma učenici su kroz interaktivnu prezentaciju sudjelovali i u kvizu znanja na kojem su imali prilike provjeriti što su sve zapamtili kroz film, te svoja znanja o važnosti očuvanja rijeka i bioraznolikosti.
Ovaj edukacijsko-akcijski dan osim prezentacijskog dijela sastojao se i od terenskog dijela u kojem su učenici obišli dio područja Regionalnog parka Mura-Drava, a unutar kojeg se nalazi i nešto manje zaštićeno područje Posebni ornitološki rezervat „Veliki Pažut“. Šetnjom po tom višestruko zaštićenom prirodno vrijednom području, djelatnice Javne ustanove učenicima su dale informacije kako je to područje također i sastavni dio ekološke mreže Natura 2000 područja, te od strane UNESCO-a proglašenog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između pet država. Osim toga, saznali su i o invazivnim stranim vrstama koje se nalaze na tom području i koje predstavljaju prijetnju ne samo za to područje, već i cijelu bioraznolikost. Predstavnik Zelenog Osijeka na praktičan način učenicima je demonstrirao način uklanjanja i zbrinjavanja jedne od invazivnih stranih vrsta čivitnjače ili amorfe, a  koja se nalazi na tom području i koja se znatno proširila njime. Kako bi i sami aktivno sudjelovali u njenom uklanjanju, učenicima su podijeljeni prigodni alati i oprema kojima su uklanjali amorfu, te koju su poslije toga sakupljali u vreće.
Tijekom obilaska učenici su obišli i novoobnovljeni rukavac rijeke Drave na tom području koji je revitaliziran u sklopu projekta „DRAVA LIFE“ kako bi naučili i nešto više saznali o procesu obnove staništa i važnosti revitaliziranih rukavca,
Ovaj edukacijsko-akcijski dan učenicima je pružio priliku da steknu bolja saznanja i razumijevanje o važnosti očuvanja prirode, te njene bioraznolikosti i krajobrazne raznolikosti, ali i o invazivnim stranim vrstama i njihovoj opasnosti za ekosustav.

Facebook
Twitter
LinkedIn