Search
Close this search box.

16. rujna obilježava se kao Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja

Stratosferski ozonski sloj posebno je važan sloj za preživljavanje svih živih bića na Zemlji jer sprječava prodor štetnog UV zračenja sa sunca do površine Zemlje. Kako bi se podigla svijest o važnosti zaštite ozonskog sloja, 1987. godine u Montrealu je međunarodnom suradnjom znanstvenika, vladinih institucija i nevladinih udruga usvojen jedan od najuspješnijih međunarodnih sporazuma u zaštiti okoliša:  Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski sloj, te se od tada svake godine dana 16. rujna obilježava kao Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja.
Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja je: „Montrealski protokol: Unaprjeđenje klimatskog djelovanja.“
Tom temom želi se podići svijest o napredovanju Montrealskog protokola, od samo zaštite ozonskog omotača, do alata za klimatsko djelovanje.  Prema procjenama UN-a, u 37 godina od provođenja Montrealskog protokola potrošnja tvari koje oštećuju ozonski sloj smanjena je za 98%.
Europska unija u svojoj vodećoj ulozi protiv klimatskih promjena ima za cilj smanjenje emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. godine u odnosu na 1990. godinu, kao i ambiciju da Europa do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent. Također, EU nastoji smanjiti i emisiju fluoriranih stakleničkih plinova.
Za provedbu Montrealskog protokola u Hrvatskoj su temeljem Nacionalnog programa za ukidanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj provedeni brojni projekti kojima se želi smanjiti potrošnja tvari koje oštećuju ozonski sloj i fluorirani staklenički plinovi.
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije u okviru svojih radionica i raznih edukacija također aktivno sudjeluje u podizanju svijesti javnosti o značaju ozonskog sloja za život na Zemlji, te važnosti ukidanja potrošnje tvari koje ga mogu oštetiti.

Facebook
Twitter
LinkedIn