Search
Close this search box.

Međunarodni dan roda

Kako bi se ojačala svijest javnosti o ugroženosti i važnosti zaštite roda i njihovog staništa 24. kolovoza obilježava se kao Međunarodni dan roda, a ujedno i Dan roda u Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj obitavaju dvije vrste roda crna roda (Cicconia nigra) i bijela roda (Ciconia ciconia). One su sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama proglašene strogo zaštićenom vrstom. Također to su i ciljne vrste ekološke mreže Natura 2000 područja HR1000014 Gornji tok Drave i HR1000008 Bilogora i Kalničko gorje.

Bijela roda (Ciconia ciconia) je simbol suživota čovjeka i prirode, očuvanosti prirodnih staništa i tradicionalnog krajobraza. Na vlažnim livadama i poljoprivrednim zemljištima koja se koriste na tradicionalan način nalazi najviše svoje hrane: brojne vodozemce, gmazove, glodavce, velike kukce i ostalo što može uloviti. To je jedna od neprepoznatljivijih vrsta ptica dugih crvenih nogu i crvenog kljuna, bijelog perja koje je samo na krilima crne boje. Visoka je od 100 do 110 cm s rasponom krila od 195 do 210 cm, a teška je oko 2,3 do 4,5 kilograma. Usko je vezana uz ljude jer svoja gnijezda gradi u naseljima: na krovovima kuća, električnim stupovima te stablima. Ptica je selica koja u naše krajeve dolazi u proljeće, krajem ožujka i kod nas ostaje narednih pet mjeseci, te obično u drugoj polovici mjeseca kolovoza seli se na jug. Hrvatske bijele rode putuju preko Turske u Izrael te preko Bliskog Istoka prate rijeku Nil na jug Afrike. Monogamna je ptica, a do spolne zrelosti, koju dostiže oko četvrte godine života, boravi na zimovalištu u Africi. Životni vijek joj je oko 20 godina.

Crna roda (Ciconia nigra) je velika ptica slična bijeloj rodi samo veličinom i oblikom. Za razliku od bijele rode njeno je perje tamno, a kod odraslih ptica ima zelenkasto-ljubičasti sjaj, dok su joj prsa i trbuh bijeli. Za razliku od bijele rode, crna roda svoja gnijezda gradi u starim mirnim šumama s potocima, lokvama, barama, kanalima i vlažnim livadama, na velikim i starim stablima kao što su hrast i jasen. Hrani se manjim sisavcima, vodozemcima, gmazovima, ribama, kukcima i mekušcima. Vrlo su plahe i osjetljive na uznemiravanje. Stoga je potrebno da ih se tijekom gniježđenja ne uznemirava jer tada može doći do propadanja legla zbog hlađenja jaja ili pak gnijezdo mogu trajno napustiti. Također je ptica selica, koja u jesen odlazi na jug u tropske i suptropske dijelove Afrike južno od Sahare gdje zimuje.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije provodi brojne aktivnosti vezane za zaštitu i očuvanje bijelih roda na području Koprivničko-križevačke županije provodeći brojne projekte kao što je Projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)“, provodi monitoring bijelih roda na području Koprivničko-križevačke županije, te sudjeluje u akcijama spašavanja i zbrinjavanja odnosno prijevoza ozlijeđenih jedinki bijelih roda u ovlašteno oporavilište za divlje životinje. Jedna od takvih akcija bila je i nedavno zbrinjavanje rode koja je ispala iz gnijezda u mjestu Gola. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije je dobila dojavu od gđe. Biserke Saboliček, učiteljice iz Osnovne škole Gola, da je g. Mladen Šestak našao rodu u grabi odnosno odvodnom kanalu ceste u Dravskoj ulici, te joj pomogao na način da ju je odvezao kući i privremeno ju smjestio u zaklon kako ju ne bi napali psi ili pregazio auto. Nakon te dojave i dogovora s gđom. Biserkom Saboliček, dana 21. kolovoza 2024. godine Javna ustanova je prevezla rodu do Zoološkog vrta Grada Zagreba i dogovorila njeno zbrinjavanje i liječenje u ovlaštenom oporavilištu za divlje životinje. Nadamo se da roda koja je ispala iz gnijezda brzo oporaviti i vratiti u prirodu, te da će i ovo spašavanje pridonijeti očuvanju ove vrste.




Facebook
Twitter
LinkedIn