Search
Close this search box.

22. svibanj Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

Svake godine dana 22. svibnja obilježava se kao Međunarodni dan bioraznolikosti. Taj dan su 1993. godine proglasili Ujedinjeni narodi kao spomen na usvajanje Konvencije o bioraznolikosti koja je potpisana na Konferenciji Ujedinjenih naroda održanoj 1992. godine u Rio de Janeiru. Glavni cilj obilježavanja je podizanje svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti koja je od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije, te je njeno očuvanje zajednička briga svih ljudi.
Republika Hrvatska također vodi brigu o očuvanju bioraznolikosti i unaprjeđenju zaštite prirode, te je Odlukom Hrvatskog sabora 2003. godine odlučeno da se 22. svibanj obilježava i kao Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana bioraznolikosti je: „Budi dio plana“. Tom temom želi se ukazati na važnost uključivanja svih dionika u aktivnosti provedbe „Globalnog okvira za bioraznolikost iz Kunming i Montreala“. Taj dokument se također  naziva i Plan za bioraznolikost, te sadrži ključne ciljeve kojim se obvezuje stranke Konvencije na zaštitu 30% svjetskog kopna i mora, restauraciju 30% degradiranih kopnenih, slatkovodnih i morskih ekosustava, pokretanje hitnih mjera za zaštitu vrsta i očuvanje genetske raznolikosti, rizika od zagađenja iz svih izvora, uključujući pesticide i štetne kemikalije, te osiguravanje održivog upravljanja površinama pod poljoprivredom, ribarstvom i šumarstvom uz primjenu praksi bliskih prirodi.
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije kao i svake godine provedbom različitih aktivnosti obilježit će Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Facebook
Twitter
LinkedIn