Search
Close this search box.

2011. godina – Međunarodna godina šuma

Logo Međunarodne godine šumaS ciljem podizanja svijesti o održivom upravljanju, očuvanju i razvoju svih vrsta šuma na inicijativu Republike Hrvatske kao članice UNFF –a (Foruma za šume Ujedinjenih naroda), krovne međunarodne organizacije u šumarstvu, glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2011. Međunarodnom godinom šuma. Prilikom obilježavanja Međunarodne godine šuma Republika Hrvatska stavlja naglasak na održivo gospodarenje šumama kao potrebnom temelju svih ljudskih aktivnosti. 

Šume su “čuvari prirode”, njihove općekorisne funkcije odražavaju zaštiti zemljišta od erozije, bujica, poplava, utjecaju na vodni režim i hidroenergetski sustav; utjecaju na plodnost zemljišta i bitnom određenju poljoprivredne proizvodnje; u utjecaju na klimu; u zaštiti i unaprjeđenju čovjekove okoline; u stvaranju kisika i pročišćavanju atmosfere; te utjecaju na ljepotu krajolika, stvaranju povoljnih uvjeta za liječenje, oporavak, odmor i rekreaciju, za razvitak turizma i lovstva kao i za obranu. Šumski ekosustavi često su prošarani raznim staništima što povećava njihovu biološku raznolikost (vode tekućice, izvori, bare, cretovi, šumski rubovi, šumske čistine, stara stabla, sušci, trulo drvo i dr.), a prisustvo velikog broja zaštićenih i/ili ugroženih biljnih i životinjskih vrsta kao i raznih vrsta gljiva, osim toga naše šume su za razliku od mnogih europskih šuma prirodne što samo potvrđuje izniman doprinos šuma ukupnoj biološkoj raznolikosti Hrvatske.

Šume su jedna od temeljnih prirodnih vrijednosti mnogih područja zaštićenih temeljem Zakona o zaštiti prirode, posebice u ukupno 34 hrvatska posebna rezervata šumske vegetacije koji obuhvaćaju površinu od 2946,84 ha i obilježeni su iznimno vrijednim sastojinama pojedinih šumskih zajednica. U Koprivničko-križevačkoj županiji nalaze se dva posebna rezervata šumske vegetacije to su Posebni botanički rezervat šumske vegetacije Dugačko brdo i Posebni botanički rezervat šumske vegetacije Crni jarki te Park šuma Župetnica zaštićena u kategoriji park-šume.

Šumska područja važna za vrste i stanišne tipove ugrožene na nacionalnoj i/ili međunarodnoj razini uključena su u Ekološku mrežu Republike Hrvatske, a biti će i vrlo važan sastavni dio hrvatskog dijela europske ekološke mreže NATURA 2000. Gotovo sva šumska staništa u Hrvatskoj pripadaju klasama NATURA 2000 stanišnih tipova zaštićenih EU Direktivnom o staništima.

Logotip Međunarodne godine šuma je osmišljen kako bi prenio poruku “Šuma za ljude”. Prikazuje središnju ulogu čovjeka u održivom upravljanju, zaštiti i razvoju šuma. Glavni koordinator pokretanja svih aktivnosti u cilju obilježavanja Međunarodne godine šuma u Hrvatskoj je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, kao tijelo državne uprave nadležno za djelokrug šumarstva. Aktivno će se uključiti i Ministarstvo kulture te niz ostalih institucija iz domene zaštite prirode a planiranim aktivnostima i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije.

Uz geslo “Šume za ljude”, prilikom obilježavanja Međunarodne godine šuma prošetajte šumom u Vašoj blizini i uključite se u akcije usmjerene prema zaštiti šuma.

Posebni botanički rezervat šumske vegetacije Dugačko brdo

Park šuma Župetnica  Posebni botanički rezervat šumske vegetacije Crni jarki

Facebook
Twitter
LinkedIn