Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Događanja
Utorak, 27 Ruj 2022

Održano 13. nacionalno godišnje okupljanje stručnjaka sektora zaštite prirode

E-mail Ispis PDF

Nacionalno godišnje okupljanje stručnjaka sektora zaštite prirode kao i proteklih godina i ove godine održano je u organizaciji Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Ove godine domaćinstvo je preuzela Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Potporu skupu dali su grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija. Skup je održan u periodu od 23. do 25. listopada 2019. godine. Bio je to 13. Skup stručnih službi hrvatskih Javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i područjima ekološke mreže.

Prvog dana 13. Skup stručnih službi službeno je otvorio Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, a sudionicima se obratio i Aljoša Duplić, voditelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Svečanosti otvaranja 13. Skupa stručnih službi nazočili su gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, koji su se obratili sudionicima 13. Skupa prigodnim govorima, a u ime organizatora svima se obratila i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo.

Osim predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike, nacionalnih parkova i parkova prirode skupu su nazočili i predstavnici županijskih, gradskih i općinskih javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim prirodnim vrijednostima, te predstavnici inspekcijskih službi kao i predstavnici brojnih institucija sektora povezanih sa zaštitom prirode. Također sudionici stručnog skupa bili su i predstavnici nevladinih organizacija i udruga. Sudionici skupa imali su se priliku upoznati sa zakonodavnim novostima, dostignućima sudionika u upravljanju zaštićenim područjima prirode, razmijeniti svoja znanja i iskustava, ali i probleme u radu i načine njihovog rješavanja.

Na skupu je održano je 25 prezentacija vezanih za prezentaciju iskustava, novih saznanja i problematike u zaštiti prirode. Nakon svake prezentacije sudionici su imali priliku postaviti dodatna pitanja izlagaču, te dati svoje mišljenje o prezentiranoj temi.

Kao i svake godine, domaćin Skupa imao je priliku okupljenim sudionicima predstaviti zaštićena područja kojima upravlja, tako da je prvog dana trajanja Skupa u večernjim satima u suradnji sa Gradskim muzejom Virovitica i Turističkim uredom grada Virovitice organiziran obilazak obnovljenog dvorca i parka u Virovitici. Drugog dana, tokom poslijepodneva i večeri, u dvije grupe zbog velikog broja sudionika, organiziran je obilazak obnovljenog dvorca i parka u Suhopolju te Informativno edukativnog centra-hostela Dravska priča u Noskovcima, u suradnji sa Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije i Virovitičko-podravskom županijom.

U ime Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije 13. Skupu stručnih službi nazočile su ravnateljica Javne ustanove Željka Kolar i stručna suradnica Marta Lenac.

01 image06202 image05204 image06005 image06103 image058

06 image05406 image068

07 image06407 image07807 image08007 image08207 image08407 image09307 image09608 image097

08 image10508 image10808 image11608 image024-3image027-308 image010-408 image011-408 image017-608 image13108 image13208 image13908 image128

09 image15409 image15609 image157image15509 image159

Olujno nevrijeme srušilo Spomenik prirode staro stablo lipe (Tilia L.) u Novigradu Podravskom

E-mail Ispis PDF

         U četvrtak dana 15. svibnja 2014. godine u ranim jutarnjim satima srušilo se staro stablo lipe u parku „Pod lipama‟ u Novigradu Podravskom, zaštićeno temeljem Zakona o zaštiti prirode kao spomenik prirode. Prvo oštećenje i odlamanje polovice tog stabla uzrokovao je za naše područje neuobičajeno jak nalet vjetra u popodnevnim satima prethodnog dana. Taj nemili događaj poremetio je i narušio statiku ostatka stabla, te je koordinacijom Općine Novigrad Podravski i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko križevačke županije angažirana policija koja je zbog opasnosti od rušenja ostatka stabla na obližnju ulicu Trnovec istu zatvorila za promet i prolaz pješaka.

Nakon rušenja, dio stabla koji je pao na spomenutu prometnicu, uklonila je komunalna služba Općine Novigrad Podravski, dok će preostali dijelovi srušenog stabla biti uklonjeni naknadno čim to vremenske prilike budu dozvolile.

Odluku o proglašenju starog stabla lipe (Tilia L.) spomenikom prirode sukladno Zakonu o zaštiti prirode donijela je Županijska skupština Koprivničko-križevačke županije na svojoj sjednici održanoj krajem ožujka 2002. godine. Osim dugovječnosti i velike starosti koja se sada procjenjuje na približno 340 godina cilj zaštite bio je očuvati višestoljetno stablo lipe izuzetne prirodne, estetske i povijesne vrijednosti.

Bez obzira što se u parku „Pod lipama‟ u Novigradu Podravskom nalaze i druga raznovrsna i puno mlađa stabla, najstariji mještani sjećaju se iz svoje prošlosti upravo samo ovog stabla lipe.

Razlog tome je niz događaja pogotovo onih iz davne prošlosti, vezanih za to stablo, odnosno prostor ispod i oko njega. Prema usmenoj predaji kao i podacima navedenim u knjizi poznatog povjesničara profesora Blaža Mađera „Časti i u dobru zavičaju‟ ovo stablo je zasađeno zajedno s još nekoliko lipa (koje danas više ne postoje) 1676. godine. Zasadio ga je Fran Pevalek poznat za Novigrad Podravski kao povijesno značajna osoba, kreator društvenog i političkog života tog mjesta. On je u drugoj polovici 19. stoljeća bio općinski načelnik, zastupnik u Hrvatskom saboru, osnivač knjižnice, utemeljitelj vatrogasnog društva, ... Sadnja se vršila prema nalogu kapetana kumpanije novigradske Alfreda baruna Scholtena, koji je veliku pažnju posvećivao upravo sadnji drveća. Stoga je bilo kakvo oštećivanje tih nasada najstrože kažnjavao globom i batinama. Kazne batinanja ili kako se to u Novigradu Podravskom popularno zvalo „šibanje‟ za razne prekršaje ondašnja vlast provodila je u parku „Pod lipama‟ upravo pod ovim stablom lipe.

Osim toga vezano za to stablo postoji i niz drugih povijesnih događaja iz kulturnog, političkog i športskog života Novigrada Podravskog. Ispod lipe održavani su raznovrsni značajni politički skupovi, zabave, folklorne i kazališne predstave na otvorenom...

Bez obzira na velike napore i zahvate sanacije koji su višekratno obavljani, starost i nepovoljne vremenske prilike bile su jače od želje da se produži životni vijek i što duže sačuvao višestoljetno staro stablo lipe u parku „Pod lipama‟ u Novigradu Podravskom, ali uspomena na taj zaštićeni spomenik prirode, na njegovu prirodnu, kulturnu, povijesnu i estetsku vrijednost ostat će u sjećanju ne samo kod brojnih mještana Novigrada Podravskog već i svih onih koji su to stablo makar samo jedanput vidjeli ili o njemu slušali.

01 02030405060708091011121314

Održan 7. Skup stručnih službi Javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima

E-mail Ispis PDF

     Od 16.-18.10.2012. godine u organizaciji Državnog zavoda za zaštitu prirode u Svetom Martinu na Muri održan je 7. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima. Domaćin skupa bila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije. Cilj skupa bio je informiranje, razmjena iskustava i edukacija djelatnika stručnih službi radi učinkovitije i ujednačene zaštite, očuvanja i promicanja te održivog korištenja zaštićenih područja. Osim djelatnika javnih ustanova iz cijele Republike Hrvatske na skupu su sudjelovali i predstavnici Državnog zavoda za zaštitu prirode, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Sokolarskog centra, Udruge Sunce, Instituta za ekologiju E.C.O. U ime Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije bila je nazočna ravnateljica Željka Kolar.

Prva dva dana bila su rezervirana za tematska predavanja. Dosta rasprave bilo je o novom Zakonu o zaštiti prirode koji je stupio na snagu u srpnju ove godine, rezultatima provedene ankete o zaštiti prirode, granicama zaštićenih područja, invazivnim vrstama, planiranju istraživanja i praćenje stanja bioraznolikosti. Nekoliko predavanja bilo je o edukacijskim i interpretacijskim sadržajima kroz podmorsku poučnu stazu u NP Brijuni, poučnu stazu za slijepe i slabovidne osobe u Gornjem Kamenjaku i geocaching u PP Papuk i prikaz provedenih aktivnosti na području Strahinjščice. Osim toga, održana su predavanja o sustavu za dojavu i praćenje stanja strogo zaštićenih vrsta, pravilnom postupanju s pronađenim ozlijeđenom, bolesnim ili uginulom pticom grabljivicom, monitoringu i inventarizaciju šišmiša, NIP projektu, postdiplomskom studiju i programu za zaštitu prirode. Održan je i posebni sastanak predstavnika Državnog zavoda za zaštitu prirode s predstavnicima županijskih javnih ustanova na kojem se raspravljalo o godišnjim programima županijskih javnih ustanova, proceduri njihovog usvajanja i donošenja kao i načinu dobivanja mišljenja na te programe od strane Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Treći dan organiziran je terenski obilazak dijela Regionalnog parka Mura-Drava s ciljem upoznavanja sudionika s upravljanjem parka i problematikom s kojom se susreću Javne ustanove koje upravljaju područjem Regionalnog parka Mura Drava.

strucni skup

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije sudjelovala međunarodnom znanstvenom skupu „Povijest okoliša područja Regionalnog parka Mura-Drava“

E-mail Ispis PDF

Predavanjem pod nazivom „Zaštićeni dijelovi prirode Koprivničko-križevačke županije i Regionalni park Mura-Drava“ Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije se uključila u međunarodni znanstveni skup „Povijest okoliša područja Regionalnog parka Mura-Drava“. Predavanje je održala gospođa Željka Kolar. Skup je održan 1. i 2. lipnja 2012. godine.

Prvog dana skupa brojni predavači i stručnjaci iz Hrvatske, Mađarske, Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije govorili su o temema važnima za očuvanje okoliša i njegovih važnih segmenata vezanih za očuvanje prirodnih vrijednosti, flore, faune, načina korištenja, kulturnu, tradicijsku i povijesnu baštinu, te problemima očuvanja vrijednog i sve više međunarodno važnog područja rijeka Mure i Drave. Prezentirani su i rezultati brojnih istraživanja koja su se odvijala na tom području. Predstavljene su geografske perspektive, zaštita prirode i etika zemlje područja uz rijeke Muru i Dravu, primjeri zaštite rijeka i drugih područja susjednih država, te je ukazano na mnoge važne činjenice vezane za povijest rijeka Mure i Drave.

Nakon svih izlaganja moglo se zaključiti da su rijeke Mura i Drava nekad i danas bile i ostale simbol ljudskih i okolišnih potencijala europski orjentirane Hrvatske, sa svim svojim segmentima.

Drugi dan skupa upriličena je stručna ekskurzija u okviru koje su obiđene i predstavljene brojne znamenitosti područja Regionalnog parka Mura-Drava.

P6010406P6010408P6010422P6010428P6010435

 

Stranica 1 od 5

 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »