Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti » Održan 16. Skup stručnih službi javnih ustanova za zaštitu prirode Republike Hrvatske
Nedjelja, 04 Pro 2022

Održan 16. Skup stručnih službi javnih ustanova za zaštitu prirode Republike Hrvatske

E-mail Ispis PDF

Ovogodišnji skup stručnih službi sektora zaštite prirode Republike Hrvatske ove godine održan je od 05. do 07. listopada 2022. godine u mjestu Slano na području Dubrovačko-neretvanske županije. To je bio 16. skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže, a njegovi organizatori bili su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Zavod za zaštitu okoliša i prirode i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Cilj tog skupa bio je informiranje, razmjena iskustava i edukacija djelatnika javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže o novostima u zaštiti prirode, načinima provođenja djelatnosti zaštite prirode, obvezama koje treba provesti radi učinkovitije i ujednačenije zaštite, očuvanja i promicanja te održivog korištenja zaštićenih područja i područja ekološke mreže.

Osim toga sudionici Skupa imali su priliku razmijeniti znanja i iskustva u provedbi aktivnosti i rješavanju problema te uspostaviti nove kontakte za potencijalne buduće suradnje u aktivnostima s glavnim naglaskom na zaštiti i očuvanju zaštićenih prirodnih vrijednosti Republike Hrvatske.

Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Javne ustanove za zaštitu prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijane Miljas Đuračić, sudionicima Skupa obratili su se predstavnici lokalne i regionalne samouprave, te ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Aljoša Duplić, koji je i otvorio Skup.

Tijekom ovog trodnevnog skupa kroz ukupno 24 prezentacije sudionicima su prezentirane za javne ustanove važne aktivnosti u radu nadležnog ministarstva, dane su informacije za zaštitu prirode o aktualnim projektima i aktivnostima, edukativnim i interpretativnim sadržajima, rezultatima provedenih aktivnosti, te je prezentirano i nekoliko važnih i zanimljivih aktivnosti za sektor zaštite prirode u zaštićenim područjima kojima upravljaju javne ustanove – nacionalnih parkova, parkova prirode, županijske ili lokalne.

Održana je i panel diskusija Aktualac na tašte, u kojoj su na pitanja sudionika Skupa odgovarali Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode i Josip Hren, načelnik Sektora za zaštićena područja i ocjenu prihvatljivosti u Upravi za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Tijekom skupa za njegove sudionike organiziran je i terenski dio. Na terenu domaćini su predstavili dio svojih zaštićenih područja te je obiđen prvi posebni herpetološki rezervat Lokve u Majkovima, Posebni rezervat u moru Malostonski zaljev s pripadajućim područjima ekološke mreže Natura 2000. Nakon toga organiziran je obilazak Solane u Stonu, Jugoistočni dio poluotoka Pelješca, muzeja meda i vina, a održana je i gastro radionica na kojoj su sudionici Skupa imali prilike dobiti informacije o invazivnoj stranoj vrsti plavom raku (Callinectes sapidus), te njegovoj ulozi u gastro ponudi.

U ime Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Koprivničko-križevačke županije na Skupu su prisustvovale njene djelatnice Željka Kolar i Marta Lenac, te kroz formalni, ali i neformalni dio Skupa, usvojile i prikupile brojne vrijedne informacije i saznanja, te s kolegama iz brojnih drugih hrvatskih javnih ustanova za zaštitu prirode razmijenile iskustva za svoju zakonom propisanu djelatnost provedenih pojedinih aktivnosti, razmijenile iskustva o rješavanju pojedinih u radu nastalih problema te uspostavile nove kontakte važne za potencijalnu buduću suradnju u aktivnostima ili projektima vezanim za zaštitu i očuvanje zaštićenih prirodnih vrijednosti svoje županije, a i čitave Republike Hrvatske.

DSC 1756slano skup strucnih slubi zastita prirode 01-768x512

20221005 12222520221006 13274920221006 13414520221006 16375520221006 16415220221005 131029