Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti » Poziv za uključivanje u akciju „ Spašavanje vodozemaca (žaba) na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2021. godini“ koja će se provoditi do 13. travnja 2021. godine
Utorak, 24 Svi 2022

Poziv za uključivanje u akciju „ Spašavanje vodozemaca (žaba) na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2021. godini“ koja će se provoditi do 13. travnja 2021. godine

E-mail Ispis PDF

Kako bi pridonijela očuvanju vodozemaca kao jedne od najugroženijih skupina životinja na Zemlji, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije već unazad nekoliko godina koordinira i provodi akciju spašavanja važne skupine vodozemaca i to žaba na prometnici Koprivnica – Đelekovec.

Ta akcija započela postavljanjem je zaštitne ograde uz rub ceste. Svrha te ograde je sprečavanje usmrćivanja žaba od strane vozila koja prometuju tom cestom, a koju žabe prelaze kako bi došle do vode potrebne za razmnožavanje, a locirane na drugoj strani ceste. Postavljena ograda služi kao prepreku koja onemogućava žabama slobodan prelazak preko ceste, već one u pokušaju prijelaza padaju u kante koje su ukopane u zemlju na razmaku od cca 50 m jedna od druge.

Svi koji se uključe u akciju spašavanja vodozemaca (žaba) na prometnici Koprivnica – Đelekovec imaju zadatak da te vodozemce (žabe) sakupljene u kante identificiraju, prebroje i prenesu na drugu stranu prometnice u vodu-baru, a podatke o sakupljenim jedinkama zabilježiti u Obrazac za unos podataka o sakupljenim jedinkama vodozemaca u Akciji „ Spašavanja vodozemaca (žaba) na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2021. godini" koji mogu preuzeti ovdje.

Spomenuti ispunjeni obrazac sudionici akcije po završetku akcije trebaju dostaviti u Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije (e-mailom ili osobno) radi kompletiranja podataka o svim sakupljenim jedinkama vodozemaca (žaba).

Predviđeno vrijeme završetka„ Spašavanje vodozemaca (žaba) na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2021. godini je 13. travnja 2021. godine.

Svi zainteresirani koji se žele uključiti u ovogodišnju akciju „ Spašavanje vodozemaca (žaba) na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2021. godini kontaktirati Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije putem telefona na broj 048/621-790 ili 098/374-250 ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Napominjemo da sudionici akcije obavezno moraju nositi reflektirajući prsluk, a ukoliko se uključuju u akciju u večernjim satima osim reflektirajućeg prsluka potrebna im je i baterijska lampa. Ukoliko pojedina grupa koja se namjerava uključiti u akciju nema dovoljno prsluka može se javiti u Javnu ustanovu.

Materijale s fotografijama i opisom najčešće uočenih vrsta u dosadašnjim akcijama spašavanja vodozemaca (žaba) na području na prometnici Koprivnica-Đelekovec možete preuzeti ovdje.

Obrazac za unos podataka možete preuzeti ovdje.

img 4266img 4269img 4273img 4271img 4284img 4287img 4288img 4297img 4303img 4307img 4319img 4327IMG 4333IMG 4336IMG 4340IMG 4341IMG 4343IMG 4347