Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti » Započele aktivnosti spašavanja vodozemaca na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2019. godini
Srijeda, 17 Kol 2022

Započele aktivnosti spašavanja vodozemaca na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2019. godini

E-mail Ispis PDF

Kako bi pridonijela očuvanju brojnosti populacije vodozemaca koji čine važnu kariku u prirodnom hranidbenom lancu Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije pokrenula je aktivnosti spašavanja vodozemaca na prometnici Koprivnica – Đelekovec u 2019. godini. Akcija je započela ukapanjem kanti u tlo i postavljanjem zaštitne ograde (ploče i mreže) uz lijevu stranu dijela ceste na relaciji Koprivnica Đelekovec. Ograda i kante je postavljeni su uz pomoć grupe vrijednih učenika Gimnazije „Fran Galović" Koprivnica, te njihovog profesora Miroslava Samardžića.

Svrha postavljanja ograde je sprečavanje i smanjivanje stradanja žaba i drugih vodozemaca koji svakog proljeća kad se temperatura zraka tokom noći popne iznad nule započinju svoju godišnju seobu s mjesta svoje hibernacije u mjesta razmnožavanja. Tada žabe migriraju iz šumskog staništa, do mrjestilišta koje čine vodena staništa u koja žabe polažu svoja jaja. Nakon što ograda onemogući žabama izlazak na cestu žabe padaju u mjestimično postavljene u tlo ukopane kante. Nakon toga provodi se faza akcije spašavanja vodozemaca koja uključuje prijenos žaba koje su upale u te kante na drugu stranu ceste gdje se nalazi bara.

Poziv za uključivanje u aktivnosti spašavanja vodozemaca na prometnici Koprivnica – Đelekovec u 2019. godini Javna ustanova uputila brojnim školama s područja Koprivnice i okolice, te je već nekoliko škola uključeno u akciju, a očekujemo uključivanje i drugih škola kojima je upućen poziv.

Prilikom prijenosa žaba upalih u kante potrebno je prebrojiti broj zatečenih jedinki, odrediti njihov spol te po mogućnosti vrstu. Te podatke treba unijeti u tablice koje su školama poslane uz poziv za uključivanje u spomenutu akciju. Također uz spomenuti poziv a radi lakšeg snalaženja i identifikacije zatečenih jedinki poslane su i fotografije vrsta žaba koje tu najčešće obitavaju.

Planirano razdoblje trajanja aktivnosti spašavanja vodozemaca na prometnici Koprivnica - Đelekovec u 2019. godini je od 12. ožujka do 15 travnja. 2019. godine.

Nadamo se da će ovom aktivnošću i naša županija pridonijeti opstanku vodozemaca i to ne samo u Koprivničko križevačkoj županiji već i u cijeloj Hrvatskoj koja se svrstava u sam vrh europskih zemalja bogatih raznovrsnim vodozemcima.

IMG 7512IMG 7515IMG 7519IMG 7528IMG 7530IMG 7533IMG 7534IMG 7536IMG 7542IMG 7545IMG 7548IMG 7551