Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti » Uspješno realiziran projekt Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)" u 2016. godini na području Koprivničko-križevačke županije
Srijeda, 25 Svi 2022

Uspješno realiziran projekt Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)" u 2016. godini na području Koprivničko-križevačke županije

E-mail Ispis PDF

Bijela roda je jedna od europskih gnjezdarica koja je i strogo zaštićena svojta Zakonom o zaštiti prirode („Narodne novine" broj 80/13) i Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama („Narodne novine" broj 144/13 i 73/16). S obzirom na činjenicu da je život i opstanak zaštićene vrste bijele rode (Ciconia ciconia) neizostavno vezan za seosku sredinu i ljude, očuvanje gnijezda na krovovima kuća i objekata u kojima rode najradije podižu svoje mlade, dodjela poticajnih sredstava, važan je segment u zaštiti ove močvarne ptice koja je pokazatelj bioraznolikosti i suživota čovjeka i prirode.

Nakon prikupljene dokumentacije koju su u Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije dostavili vlasnici ili korisnici stambenog, gospodarskog ili javnog objekta na kojima se nalazi gnijezdo rode s područja Koprivničko-križevačke županije, te poslanog Završnog izvješća u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uspješno je realiziran projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)" u 2016. godini. Projekt je proveden u skladu sa „Ugovoru br. 51901 o neposrednom sudjelovanju Fonda u sufinanciranju projekata zaštite i očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti ,Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)' u 2016. godini" koji je sklopljen između Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Obavijest o načinu ostvarivanja naknade u sklopu projekta „Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)" u 2016. godini na području Koprivničko-križevačke županije bila je objavljena na službenim internetskim stranicama Javne ustanove, upućena je i putem medija, te objavljena u suradnji gradovima i općinama Koprivničko-križevačke županije. Tom obaviješću svi vlasnici i predstavnici korisnika stambenih, gospodarskih ili javnih objekata na čijem krovu se nalazi gnijezdo bijele rode pozvani su na sudjelovanje u projektu, te su prikupili potrebnu dokumentaciju i dostavili ju u Javnu ustanovu. Nakon što je Javna ustanova obavila monitoringa prijavljenih gnijezda te povjerenstvo sastavljeno od članova Upravnog vijeća Javne ustanove provjerilo prikupljenu dostavljenu dokumentaciju pojedinom prijavitelju isplaćena je naknada za svako pojedino evidentirano gnijezdo bijele rode u iznosu od 700,00 kuna. Polovicu tog iznosa, odnosno 350,00 kuna po svakom gnijezdu rode osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a drugu polovicu iznosa osigurala je Koprivničko-križevačka županija preko svoje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije. Uz svaku pojedinu prijavu o postojanju gnijezda rode kao i dokumentacije o vlasništvu objekta priložena je izjava korisnika potpore o vjerodostojnosti danih podataka.

Sukladno tome u 2016. godini ukupno je isplaćeno 15 naknada vlasnicima stambenog, gospodarskog ili javnog objekta s područja Koprivničko-križevačke županije.

Financijska potpora za očuvanje gnijezda roda na krovovima stambenog, gospodarskog ili javnog objekta isplaćena je sljedećim pravnim ili fizičkim osobama:

- Dječji vrtić „Bubamara", Dravska 8, Kalinovac, za jedno gnijezdo na toj adresi,

- Grad Đurđevac, Stjepana Radića 1, Đurđevac, za jedno gnijezdo na toj adresi,

- Osnovna škola Ferdinandovac, Dravska 66, Ferdinandovac, za jedno gnijezdo na toj adresi,

- Franjo Vukelić, Hrsovo 115, Hrsovo, za jedno gnijezdo na toj adresi.

- Rkt. župa Miholec, Miholec 69, Orehovec, za jedno gnijezdo na toj adresi,

- Eko papir d.o.o., Stjepana Radića 2, Peteranec, za jedno gnijezdo na adresi S. Radića bb, Gola,

- Agronom d.o.o., Zagrebačka 171, Požega, za jedno gnijezdo na adresi Ljudevita Gaja 15, Virje

- Sloga Podravska trgovina d.o.o. Đurđevac, Trg sv. Jurja 6, Đurđevac, za jedno gnijezdo na adresi Trg bana Jelačića 10, Virje.

- Osnovna škola Koprivnički Ivanec Seljačke bune bb, Kunovec za jedno gnijezdo na adresi Koprivnička 27, Koprivnički Ivanec

- Lotus obrt za ugostiteljstvo, Đure Sudete 5, Virje, za jedno gnijezdo na toj adresi

- Biovita Zagreb d.o.o. za preradu voća i trgovinu, Virje, Paromlinska 4, za jedno gnijezdo na toj adresi,

- Općina Virje, Đure Sudete 10, Virje, za dva gnijezda na adresi Trg Stjepana Radića 1, Virje, za jedno gnijezdo na adresi Trg Stjepana Radića 7, Virje i jedno gnijezdo na adresi Đure Sudete 10, Virje

Projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)" u Koprivničko-križevačkoj županiji provodi se već sedmu godinu za redom te je i ove godine zabilježen pojačani interes za bijelu rodu, te za očuvanje gnijezda bijele rode.