Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti » Obavljena ručna košnja spomenika prirode: „Mali zoološki lokalitet livade u Zovju kod Đelekovca"
Srijeda, 25 Svi 2022

Obavljena ručna košnja spomenika prirode: „Mali zoološki lokalitet livade u Zovju kod Đelekovca"

E-mail Ispis PDF

Sukladno optimalnom agrotehničkom u roku, a u skladu s propisanim Mjerama zaštite za Spomenik prirode: „Mali zoološki lokalitet livade u Zovju kod Đelekovca" početkom lipnja obavljena je ručna košnja trave na tom zaštićenom lokalitetu. Cilj te aktivnosti koja se provodi svake godine je očuvati vlažno livadno stanište i takoomogućiti rast i opstanak biljke krvare (Sanguisorba officinalis) na koju dvije vrste danjih leptira livadnih plavaca i to veliki livadni plavc (Maculinea teleius) i zagasiti livadni plavc (Maculinea nausithous) odlažu jaja. Ti leptiri temeljno su obilježje i razlog zaštite tog malog livadnog lokaliteta koji je sukladno Zakonu o zaštiti prirode zaštićen kao Spomenik prirode: „Mali zoološki lokalitet livade u Zovju kod Đelekovca", a i dio je ekološke mreže Republike Hrvatske, odnosno europski važnog NATURA 2000 područja.

Prije početka košnje drvenim kolčićima na livadi su označena mjesta lokacija mravinjaka staništa mrava, također važnih za odlaganje jaja i razvoj leptira na tom zaštićenom lokalitetu.

Prije same košnje obnovljene su i pričvršćene info oznake te zamijenjeno staklo na info ploči koja daje informacije o prirodnoj važnosti tog lokalitera njegovog staništa, flore i faune.

Let mnogobrojnih jedinki velikog i zagasitog livadnog plavaca na lokalitetu livade u Zovju kod Đelekovca očekuje u drugoj polovici srpnja.

IMG 1113-001IMG 1143-001IMG 1144-001IMG 1149-001IMG 1177