Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti » Održan stručni skup za učitelje i nastavnike geografije osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije
Subota, 31 Srp 2021

Održan stručni skup za učitelje i nastavnike geografije osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije

E-mail Ispis PDF

         U ponedjeljak 10. veljače 2015. godine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije u suradnji s voditeljicom Županijskog stručnog vijeća nastavnika geografije osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije nastavnicom Dubravkom Vajdić organizirala je stručni skup na kojem su sudjelovali nastavnici geografije iz svih osnovnih i srednjih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji. Skup je održan u zgradi sjedišta Javne ustanove na Florijanskom trgu u Koprivnici, a na njemu je bilo oko tridesetak učesnika.

Na početku skupa sve sudionike s prigodnim riječima u ime Koprivničko-križevačke županije pozdravila je pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine, gospođa Branka Cuki. Pohvalila je i podržala dobru i konstantnu suradnju škola s Koprivničko-križevačkom županijom i njenom Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Naglasila je da je cilj ovakvih okupljanja i suradnje stvaranje novih inicijativa i novih projekata koji se rezultiraju novim zajedničkim aktivnostima i projektima vezanim za zaštitu, održavanje, promicanje i korištenje prirode, a posebice njenih zaštićenih dijelova kojima upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije. U ime organizatora skupa prisutne je pozdravila i voditeljica Županijskog stručnog vijeća nastavnika geografije osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije Dubravka Vajdić, te Željka Kolar ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.

Radni dio skupa bio je ispunjen brojnim predavanjima, prezentacijama i radionicama.

Željka Kolar iz Javne ustanove, kroz sliku i riječ predstavila je zaštićena područja kao i ekološki značajna NATURA 2000 područja u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ukazala je na postojeću, te na buduću moguću suradnju škola i Javne ustanove vezano za edukaciju, posjećivanje, terensku i praktičnu nastavu te druge moguće oblike suradnje vezane za taj segment. Nakon toga sudionicima skupa prezentirala je i dva započeta projekta u kojem sudjeluje Javna ustanova i to EU projekt „Tri rijeke = jedan cilj" koji je odobren u sklopu prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, a čiji je cilj očuvati i revitalizirati rijeku Dravu, te projekt „Tjedan prirodoslovlja Đurđevački peski" koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji Javna ustanova provodi u suradnji s udrugom ADIPA u cilju očuvanja pješčanog staništa i karakteristične pješčarske vegetacije, te povećanja edukativne funkcije Posebnog rezervata Đurđevački pijesci. Poseban je naglasak dan na one projektne aktivnosti koje se predviđaju provesti u suradnji sa školama u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Mr.sc. Mladen Matica iz Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije održao je prezentaciju pod nazivom „Nacionalna infrastruktura prostornih podataka" kroz koju su prisutni upoznati s mogućnostima koje Internet pruža u traženju pojedinih podataka, mjestima gdje se oni nalaze te načinima njihovog pretraživanja.

Saša Senjan, iz Osnovne Škole Grgur Karlovčan iz Đurđevca održao je prezentaciju pod nazivom „Putevima geografskih zaljubljenika" u kojoj je prisutnima govorio o povijesnom razvoju planinarstva u Hrvatskoj te predstavio nekoliko interesantnih planinarskih destinacija Hrvatske.

Nakon brojnih pitanja i kratke radionice vezane za prezentirane teme, voditeljica Županijskog stručnog vijeća nastavnika geografije osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije Dubravka Vajdić, nastavnica iz Osnovne škole „Đuro Ester" Koprivnica prisutne je informirala i izvijestila o aktualnostima sa terenskog skupa geografa i biologa, natjecanjima i stručnim skupovima koji se predviđaju u 2015. godini, te se zahvalila Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije na suradnji za koju se nada da će se u budućnosti još proširiti i obogatiti novim sadržajima.

01 Pozdravne rijeci02 Zeljka Kolar03 Mladen Matica04 Sasa Senjan05 Prakticni dio