Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti » Javna ustanova uključila se u obilježavanje 22. svibnja Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodnog dana bioraznolikosti
Srijeda, 17 Kol 2022

Javna ustanova uključila se u obilježavanje 22. svibnja Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodnog dana bioraznolikosti

E-mail Ispis PDF

     Kao i prethodnih godina Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije i ove godine se uključila u obilježavanje 22. svibnja kao Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj koji je ujedno i Međunarodni dan bioraznolikosti.

Sa željom da se javnosti ukaže na činjenicu da je biološka raznolikost globalna vrijednost koja je od neprocjenjivog značaja i ima važnu ulogu u održivom razvoju i općenito u ljudskom postojanju, posebice za zdravlje ljudi i čitave Zemlje, te da je Republika Hrvatska čiji je dio i Koprivničko-križevačka županija po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja Javna ustanova provela je brojne aktivnosti prigodom obilježavanja Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodnog dana bioraznolikosti..

Terenskim nastavama i obilascima zaštićenih prirodnih vrijednosti na području Koprivničko-križevačke županije i te upriličenim prezentacijama na terenu Javna ustanova ukazala je na temeljne vrijednosti pojedinog zaštićenog područja u Koprivničko-križevačkoj županiji kao važnog segmenta u zaštiti prirode i važnog dijela biološke i krajobrazne raznolikosti u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na brojnim zaštićenim područjima postavljene su nove table s informacijama o njihovim temeljnim vrijednostima kao i pravilima ponašanja u tom zaštićenom području.

Također, u izlogu Knjižnice i čitaonice Fran Galović postavljeni je pano s informacijama i prigodnim informativnim plakatima o Europskom Zelenom pojasu (Green belt), inicijativi koju je pokrenuo IUCN 2004. godine s ciljem stvaranja osnove ekološke mreže koja obuhvaća najvažnija staništa važna za očuvanje biološke raznolikosti gotovo svih bio-geografskih regija Europe uz povezivanje nacionalnih parkova, parkova prirode, rezervata biosfere, prekograničnih zaštićenih područja i nezaštićenih područja duž granice uz podupiranje regionalnog razvoja temeljenog na očuvanju prirode.

Svim spomenutim aktivnostima željelo se ukazati da zaštićena i očuvana priroda osigurava postojanost temeljnih vrijednosti i potencijala za daljnji razvitak Republike Hrvatske, kao i njenu afirmaciju u europskom okruženju. Zaštitom prirode dokazujemo da smo zemlja s razvijenom svijesti o značaju očuvanja prirodnog bogatstva, koja pametnim, promišljenim i održivim korištenjem osigurava višestruke razvojne pravce. Provedba primjerenih mjera zaštite s ciljem očuvanja povoljnih uvjeta staništa ugroženih vrsta i poštivanje smjernica održivog korištenja prirodnih dobara jamstvo su dugoročnog očuvanja bogatstva bioraznolikosti i krajobrazne raznolikosti Hrvatske.

IZLOG1IZLOG2dJECABOTBOT2KALNIKPAZUTRPMDZOVJE